Op zoek naar werk

Op zoek naar werk

Je bent klaar met je opleiding en wilt op zoek naar werk, je wilt naast school extra bijverdienen of je bent op zoek naar vakantiewerk. Er zijn verschillende manieren om werk te vinden. Daarnaast is het belangrijk om te weten waar je op voorbereid moet zijn voor een sollicitatie en wat je kunt verwachten.

Werk zoeken

Er zijn verschillende manieren om werk te zoeken. Door op zoveel mogelijk manieren te zoeken verhoog je de kans op een leuke baan. Hier een aantal tips:

  • Laat via social media weten aan je vrienden en familie dat je op zoek bent naar werk. Misschien weten zij nog een bedrijf dat op zoek is naar personeel.
  • Kijk eens in de Elna, Groenlose Gids of Oost Gelre (de Weekkrant). Daar staan soms ook advertenties in die leuk kunnen zijn.
  • Stap alle winkels en/of supermarkten binnen bij jou in de buurt en vraag naar openstaande vacatures. In de meeste gevallen krijg je meteen een sollicitatieformulier mee. Lever deze dan wel vervolgens zo snel mogelijk in.
  • Laat je profiel achter bij een uitzendbureau. Zij kijken of er een baan beschikbaar is die goed bij je karakter en opleidings- en werkniveau past.
  • Open solliciteren: weet je al bij welke organisatie je zou willen werken, maar zijn er geen passende vacatures? Stuur dan een open sollicitatiebrief op of bel ze. Bedenk van tevoren goed wat je precies zou willen doen en waarom jij de perfecte werknemer voor ze zou zijn.
  • Kijk op vacaturesites als: www.vacaturebank-achterhoek.nl, www.achterhoekwerkt.nl, www.werk.nl, www.nationalevacaturebank.nl, www.vacatures.nl.

Cv en sollicitatiebrief naar werkgever

Als je een leuke vacature gevonden hebt is het belangrijk dat je een goede cv en/of sollicitatiebrief opstelt. De werkgever raakt zo misschien overtuigd dat zij jou moeten uitnodigen voor een vervolggesprek.

Je cv (curriculum vitae) is je visitekaartje. Je vermeldt kort en zakelijk wie je bent en wat je kwaliteiten zijn. Een cv is altijd formeel van toon en is nooit langer dan 2 A4’tjes. Zo kan de werkgever in één blik zien wie hij/zij voor zich heeft. In je cv vermeld je alleen feiten: opleiding, werkervaring, relevante vaardigheden, hobby’s en nevenactiviteiten. Vergeet niet dat je jezelf ook wilt verkopen. Leg daarom de nadruk op baantjes, studies en andere activiteiten die aansluiten bij de vacature.
Met je sollicitatiebrief laat je zien wie je bent, wat je kwaliteiten zijn en waarom juist jij geschikt bent voor de functie. Een sollicitatiebrief is veel persoonlijker dan een cv. Je hebt meer vrijheid om je karakter te laten spreken. Probeer wel altijd aan te sluiten bij de schrijfstijl van de organisatie waarbij je solliciteert. Check voor het schrijven daarom altijd even de website van de organisatie.

Op www.fnvjong.nl kun je tips en voorbeelden vinden voor het schrijven van een goede cv en sollicitatiebrief.

Bruto- netto- en minimumloon bij werk

Er is vaak verwarring tussen bruto- en nettoloon. Het verschil tussen bruto- en nettoloon heeft te maken met de inhouding van de belastingdienst en werknemerspremies volksverzekeringen. Je brutoloon is het salaris waar nog géén belasting en sociale verzekeringen op zijn ingehouden. Dit bedrag is ook het salaris dat is vastgelegd in je contract. Wat je na het inhouden van de belastingen en premies overhoudt heet nettoloon. Dit is het bedrag dat je uiteindelijk op je bankrekening ontvangt. Het verschil tussen je bruto- en nettoloon vind je in een overzicht terug op je loonstrookje. Op de webpagina ‘Hoe hoog is het minimumloon?’ van de Rijksoverheid kun je vinden wat de minimumlonen zijn. Je mag nooit minder verdienen dan  het minimumloon. Betaalt je werkgever minder dan is hij/zij strafbaar.

Contract en cao

Je werkgever is verplicht om je binnen een maand na de start van je nieuwe baan een contract te geven: een schriftelijke arbeidsovereenkomst. Tot die tijd zijn mondelinge afspraken ook geldig. Hierin moet de werkgever zich wel houden aan de regels voor het minimumloon en de vakantie. Ook zijn er vaak binnen het bedrijf al afspraken gemaakt over overwerken, vakantiegeld en pensioen. Je moet weten waar je aan toe bent. Kijk daarom altijd in de cao van het bedrijf. In een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) staan afspraken tussen werkgevers en werknemers over de hoogte van het salaris, werktijden en goede arbeidsvoorwaarden zoals de reiskostenvergoeding, de vakantieregeling en de eindejaarsuitkering. De cao geldt altijd boven een individuele arbeidsovereenkomst.

Ervaring op doen

Sommige jongeren die net afgestudeerd zijn kunnen geen baan vinden. Het kan ook zijn dat je je droombaan al voor ogen hebt maar dat er geen vacature vrij is. In deze gevallen is Ervaarjebaan misschien iets voor jou. Lees voor meer informatie het artikel 'Ervaring op doen binnen een organisatie'.

Hulp en advies bij werk vinden

Op de website www.jouwunit.nl kun je rondkijken (of bekijk de folder) wanneer je moeite hebt met werk vinden omdat je bijvoorbeeld geen diploma hebt. Ook met andere hulpvragen rondom werk kun je hier terecht. Ben je op zoek naar de contactpersonen voor Oost Gelre? Kijk dan op deze pagina: http://www.jouwunit.nl/jouwunit/oost-gelre_41891/.

Ook biedt het Loopbaanplein Oost Achterhoek veel informatie over werk, scholing, participatie en inkomen. Je kunt altijd langskomen op het bezoekadres in Winterswijk.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA).
(0544) 47 42 00

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.

Na het aanmelden ontvang je een mail met daarin informatie voor verder contact en kennismaking met de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA).