Op jezelf gaan wonen

Op jezelf gaan wonen

Als je op jezelf gaat wonen, krijg je te maken met allerlei uitgaven waar je misschien nog nooit bij stilgestaan hebt. Denk aan de huur, boodschappen en de energierekening, maar ook aan verzekeringen, internetkosten en de gemeentelijke heffingen. Probeer jezelf goed voor te bereiden door op de hoogte te zijn van alle bijkomende kosten.

Huur woning

De meeste jongeren beginnen in een gehuurde kamer of flat. Je betaalt eens in de maand huur en soms ook servicekosten. Als de huur te hoog is in verhouding tot je inkomen, kom je mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Je kunt alleen huurtoeslag krijgen als je een zelfstandige woning hebt: een woning met eigen voordeur, toilet en keuken. Ook moet je ouder dan 18 jaar zijn. Alle voorwaarden voor het aanvragen van huurtoeslag zijn te vinden op www.toeslagen.nl.
Ook kun je denken aan een hospitakamer. Een hospita is iemand die een kamer in zijn of haar eigen huis verhuurt. De huurprijs is vaak goedkoper en voor veel jongeren geeft het een veilig gevoel dat je bij iemand in huis woont. Nadeel is wel dat je vaak de badkamer, het toilet, de keuken en de woonkamer moet delen. Kijk voor meer informatie op de webpagina 'Hospitakamers' van de Rijksoverheid.

Energie en water

Voor gas, water en elektriciteit betaal je meestal een vast bedrag per maand. Aan het eind van het jaar wordt gekeken naar je werkelijke verbruik en moet je bijbetalen of krijg je geld terug. Als je een kamer huurt, betaal je soms een all-in bedrag: de kosten voor gas, water en elektriciteit zijn dan bij de huurprijs inbegrepen.

Telefoon, kabel en internet

Als je op jezelf gaat wonen, bel je misschien meer. Zorg er daarom voor dat je telefoonabonnement aansluit bij je belgedrag. Buiten je bundel bellen is vaak duurder dan als je meer belminuten hebt binnen je bundel. Voor televisie en internet bestaan allerlei losse combinatiepakketen die verschillen in aantal zenders en internetsnelheid. Kies een pakket dat past binnen je wensen én budget.

Gemeentelijke belastingen/heffingen

Aan de gemeente betaal je ieder jaar rioolheffing en reinigingsheffing. Als je een hond hebt, betaal je ook hondenbelasting. Je moet zelf bij de gemeente opgeven dat je een hond hebt. Aan het waterschap betaal je waterzuiveringsheffing en ingezetenenheffing. Als je een kamer huurt, dan zijn deze kosten vaak al opgenomen in de servicekosten.
Heb je een laag inkomen, dan hoef je een aantal van deze heffingen misschien niet (helemaal) te betalen. Bij de gemeente (www.oostgelre.nl) en het waterschap (www.wrij.nl) kun je navragen of dit ook voor jou geldt.

Verzekeringen

Het is belangrijk dat je goed verzekerd bent. De volgende verzekeringen zijn in ieder geval onmisbaar:

  • Ziektekostenverzekering
  • Inboedelverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)

Er zijn verschillende vergelijkingswebsites en keuzehulpen voor dit soort verzekeringen. Voorbeelden zijn:

Grote uitgaven wanneer je op jezelf woont

Het is slim om voor grote uitgaven regelmatig geld opzij te zetten. Bijvoorbeeld voor nieuwe meubels en apparatuur, maar ook voor reparaties. Grote uitgaven kunnen ook een winterjas of nieuwe schoenen zijn, of je vakantie. Heb je bepaalde ziektekosten die je verzekering niet vergoedt, zoals een bril of speciale medicijnen, dan moet je daar ook rekening mee houden. Het is slim om hier een geldbedrag of buffer voor hebben. Het Nibud heeft een handige tool om te berekenen hoe groot je buffer moet zijn. Zo weet je hoeveel geld je in jouw situtatie achter de hand zou moeten hebben voor grote en/of onverwachte uitgaven.

Boodschappen

Gezond eten en drinken kost gemiddeld €6 per dag (bron: Nibud). Je kunt daar op besparen door met anderen te eten. Behalve dat het gezellig is, ben je per persoon minder kwijt dan wanneer je voor je zelf kookt. Vergeet naast het eten en drinken niet de kosten voor dingen als tandpasta, shampoo, schoonmaakspullen, vuilniszakken, enzovoort.

Handige websites op jezelf wonen

Naast deze informatie kun je op websites als www.nibud.nl en www.wijzeringeldzaken.nl veel meer vinden over wat er bij komt kijken als je op jezelf gaat wonen. Ook kun je bij je bank vragen hoe het bijvoorbeeld zit met sparen; wat is slim om te doen met je spaargeld, hoe wordt je rente berekend, enzovoort.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA).
(0544) 47 42 00

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.

Na het aanmelden ontvang je een mail met daarin informatie voor verder contact en kennismaking met de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA).