Dementie bij ouderen

Dementie bij ouderen

Dementie komt meestal voor op hogere leeftijd. Dementie begint vaak met lichte maar terugkerende geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in het karakter. Familieleden krijgen het gevoel dat er ‘iets niet pluis’ is. Het aantal mensen met dementie zal de aankomende jaren flink groeien door de vergrijzing. Door dementie wordt iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk van de zorg van anderen.

Bij dementie wordt het hersenweefsel geleidelijk afgebroken. Er zijn veel vormen van dementie, die allemaal net iets van elkaar verschillen. Voor de meeste vormen van dementie zijn tot dusver geen medicijnen beschikbaar.

Hoe herkent u dementie?

In het begin van de ziekte valt vaak de ‘vergeetachtigheid’ op. Later krijgt de persoon met dementie problemen met denken en taal. Ook kan hij/zij te maken krijgen met veranderingen in karakter en gedrag. De volgende signalen kunnen wijzen op dementie:

  • Vergeetachtigheid.
  • Problemen met dagelijkse handelingen.
  • Vergissingen met tijd en plaats.
  • Communicatieproblemen, moeite met vloeiend praten.
  • Problemen met het volgen van gesprekken
  • Kwijtraken van spullen.
  • Situaties inschatten en keuzes maken worden lastiger.
  • Terugtrekken uit sociale activiteiten.
  • Veranderingen in gedrag en karakter.
  • Onrustig gedrag.
  • Problemen met het zien.

Het vaststellen of iemand dementie heeft is niet eenvoudig. Hiervoor is zorgvuldig onderzoek nodig. Als u denkt dat u of iemand in uw omgeving dementie heeft, maak dan een afspraak met de huisarts.

Leven met dementie

Als de diagnose is gesteld, betekent dat meestal het einde van een lange periode van onzekerheid. Maar het is ook een klap: dementie is een ingrijpende ziekte. Het heeft een grote impact op het leven van de persoon met dementie, maar ook op familie en vrienden. In het omgaan met iemand met dementie is het van belang zoveel mogelijk aan te sluiten bij hun belevingswereld. Het wijzen op fouten heeft weinig zin en roept meestal weerstand op. Vaak helpt rust en een vast ritme. Lees meer in het artikel ‘omgaan met iemand met dementie’.

Hulp en advies

Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt voor hulp en advies:

  • Alzheimer Nederland, afdeling Achterhoek, organiseert verschillende activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten. Contact: [email protected], 06 - 13 51 44 11. Op de website van Alzheimer Nederland (www.alzheimer-nederland.nl) vindt u meer informatie en een lotgenotenforum.
  • VIT-Hulp bij mantelzorg organiseert cursussen ‘Omgaan met mensen met dementie’ – voor mantelzorgers. Via de website www.vithulpbijmantelzorg.nl kunt u zich aanmelden. Ook kunt u altijd contact opnemen via (0544) 82 00 00.
  • GGNet houdt tweewekelijks een geheugenspreekuur in Oost Gelre. Dit spreekuur is bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder uit de gemeente Oost Gelre, die vragen hebben over hun geheugen. Kijk in de agenda van Samen in Oost Gelre voor data, tijdstip en locatie. Of kijk op de site van GGNet voor geheugenspreekuren in andere plaatsen.
  • Via het Netwerk Dementie Oost-Achterhoek kunt u testen of er sprake is van vergeetachtigheid of dementie. Ook is er op www.dementieachterhoek.nl meer informatie te vinden over dementie en (gratis) hulp van een trajectbegeleider. U kunt contact opnemen met de Helpdesk Dementie: (0314) 35 71 16 of [email protected].

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Wmo-loket:
(0544) 39 36 16 (09.00-17:00)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Uw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig

Velden zo volledig mogelijk invullen

* De inhoud van dit veld is verplicht.

Nadat wij uw ondersteuningsvraag hebben ontvangen, nemen wij binnen 3 werkdagen via mail of telefoon contact met u of uw contactpersoon op.