Ik heb (misschien) een huilbaby

Ik heb (misschien) een huilbaby

Elke baby huilt. Maar er zijn baby’s die veel meer huilen dan gemiddeld. Dit worden huilbaby's genoemd. Ongeveer 15% van de baby’s is een huilbaby. Voor ouders is dit heel zwaar omdat zij niet weten wat de oorzaak van het huilen is. Vaak zoek je het probleem (onterecht) bij jezelf. Het enige wat je als ouder kunt doen is de baby zoveel mogelijk proberen te kalmeren. Als dit niet werkt is het belangrijk om hulp te zoeken.

Wanneer is een baby een huilbaby?

Het is normaal dat een baby huilt. Dit is de enige manier hoe ze zich kunnen uiten. Een baby van 2 weken oud huilt gemiddeld 2 uur per dag. Een baby van 7 weken huilt gemiddeld 2,5 uur per dag. Een baby van 3 maanden huilt gemiddeld 1 uur per dag.
Toch huilen sommige baby’s meer dan gemiddeld. De baby kan niet getroost worden door bijvoorbeeld eten geven, verschonen, sussen en aandacht van moeder en/of vader. Een baby wordt een huilbaby genoemd als hij of zij meer dan 3 uur per dag op minstens 3 dagen in de week huilt. Toch is dit voor veel mensen een lastige uitleg. Daarom wordt ook wel gezegd dat er sprake is van een huilbaby wanneer de ouders ervaren dat de baby vaker/langer dan normaal huilt. Een huilbaby is daarnaast ook actief en beweegt veel, snel afgeleid en is snel wakker. Daarnaast slaapt de baby vaak weinig, wil hij/zij niet knuffelen, voelt stijf/gespannen aan en is bovenal ontroostbaar.

Omgaan met een huilbaby

Voor veel ouders is het heel zwaar om een huilbaby te hebben. Je kunt bij jezelf gaan denken wat je fout doet, maar vaak ligt de oorzaak niet bij de ouders. Als ouders kun je proberen de baby te kalmeren door:

  • Je baby te knuffelen.
  • Je baby zachtjes te wiegen in bed, in je armen of de kinderwagen.
  • Rond te lopen met de baby.
  • De babykamer goed donker te maken.
  • Rust en regelmaat te brengen in het leven van de baby.

Nooit schudden!

Word je wanhopig van het huilen? Leg je baby dan op een veilige plek en loop even weg, of vraag een bekende om even op je baby te passen. Je kunt dan even weg om bijvoorbeeld te wandelen. Kom pas terug als je je weer rustig voelt. Schud je baby nooit door elkaar. Dit kan veel gevolgen hebben voor de gezondheid van de baby.

Vraag om hulp bij huilbaby's

Denk jij dat jouw baby een huilbaby is? Blijf er dan zelf niet mee zitten en vraag hulp. Het is belangrijk om eerst uit te sluiten of het huilen een lichamelijke oorzaak heeft. Maar ook als er geen lichamelijke oorzaak is, zijn er tips en adviezen over hoe je hiermee om kunt gaan (bijvoorbeeld inbakeren). Neem contact op met het consultatiebureau of je huisarts, zij kunnen je verder helpen.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.