Verslaafd?! - Volwassene

Verslaafd?! - Volwassene

We spreken van verslaving als u een onweerstaanbare behoefte hebt om een bepaald middel te gebruiken, of uw lichaam dit nodig heeft of niet. Verslaving is daarom een vorm van afhankelijkheid, u kunt niet meer zonder en u moet gebruiken of je moet doorgaan om u goed te voelen.

Wat is een verslaving?

Verslaving is een ziekte. Omstandigheden zoals omgeving, aanleg en karakter kunnen en rol spelen bij de oorzaak van een verslaving. Toch raakt u niet zo maar verslaafd, het is een proces dat soms jaren duurt. Hoe lang het duurt voordat u verslaafd bent hangt ook samen met het middel of de bezigheid. Sommige middelen leiden sneller tot verslaving dan andere middelen.

Ben ik verslaafd?

Vaak is het lastig om voor jezelf te bepalen of je verslaafd bent. Of je daadwerkelijk verslaafd bent kun je aan een aantal dingen merken:

  • Controleverlies. Je bent niet meer in staat om te minderen.
  • Je gebruikt meer dan je van plan was of je bent langer/vaker bezig dat je van plan was.
  • Je komt in de problemen door je gebruik of je gedrag.
  • Je moet er veel aan denken of je bent er veel mee bezig.
  • Je krijgt ontwenningsverschijnselen als je niet gebruikt of er niet mee bezig bent.

U kunt ook de online test van Jellinek doen om te kijken of u verslaafd bent of in de risicogroep zit.

Ook het overwinnen van een verslaving kan een jarenlang proces zijn. Het betekent vaak dat u opnieuw inhoud moet geven aan uw leven. Hoe langer u verslaafd bent, hoe lastiger het is om het patroon te doorbreken. En als u er eenmaal vanaf bent, blijft u extra gevoelig voor het middel.

Online (zelf)hulp bij verslaving

Er zijn verschillende websites waar u kunt testen of u verslaafd bent aan een bepaald middel. Ook kunt u eventueel een hulpverleningsprogramma volgen. Zo’n programma is meestal gemaakt door een instelling voor verslavingszorg. U kunt dit programma thuis achter de computer volgen en u blijft anoniem. Vaak is het mogelijk om geregeld digitaal contact te hebben met een vaste hulpverlener. Voorbeelden van dit soort websites zijn:

Hulp bij verslaving

Voor hulp bij een verslaving kunt u natuurlijk altijd terecht bij de huisarts. Deze kan u helpen of doorverwijzen naar een verslavingszorgdeskundige. U gaat op afspraak naar de zorginstelling of de hulpverlener komt bij je thuis.

De dichtsbijzijnde verslavingszorginstelling is de Polikliniek Verslavingszorg Oost-Gelderland (onderdeel van Iriszorg) in Groenlo. Een andere verslavingszorginstelling in de buurt is Tactus (spreekuur bij de Post in Winterswijk).

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Wmo-loket:
(0544) 39 36 16 (09.00-17:00)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Uw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig

Velden zo volledig mogelijk invullen

* De inhoud van dit veld is verplicht.

Nadat wij uw ondersteuningsvraag hebben ontvangen, nemen wij binnen 3 werkdagen via mail of telefoon contact met u of uw contactpersoon op.