Mijn kind is (misschien) gameverslaafd

Mijn kind is (misschien) gameverslaafd

Voor veel jongeren is gamen erg aantrekkelijk en daarnaast leren ze er veel van. Lekker je gedachten opzij zetten en je alleen nog maar concentreren op de game. Het geeft ze rust en brengt veel plezier met zich mee. Toch kan het gamen meer worden dan gewoon ontspanning. In het ergste geval is er sprake van gameverslaving. Ook als ouder heb je invloed op je kind en kun je meehelpen om een verslaving te voorkomen.

Voorkom gameverslaving

Het is belangrijk om te zorgen dat je kind puur en alleen blijft gamen voor de ontspanning of het plezier. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

  • Bepaal duidelijk wanneer, hoeveel en welke games er gespeeld mogen worden.
  • Leef deze regels na. Stel beperkingen in als de regels worden overtreden.
  • Laat je kind voor het gamen eerst het huiswerk maken.
  • Laat gamen niet toe in de slaapkamer.
  • Probeer samen gamen te bevorderen (in plaats alleen of online met vrienden en onbekenden).
  • Speel ook zelf games met of tegen je kind.
  • Laat je kind niet spelen vlak voor het slapen.

Houdt je kind zich goed aan de afspraken? Geef dan regelmatig een complimentje.
Op www.mediaopvoeding.nl kun je vragen stellen over het gamegedrag van jongeren. Ook is er veel informatie te vinden over andere vormen van media.

Is mijn kind gameverslaafd?

Aan het aantal uur dat je kind aan het gamen is kun je niet bepalen of hij/zij verslaafd is. Het is normaal om veel tijd te besteden aan een meeslepende hobby. De volgende signalen kunnen  aangeven dat het gamen meer is geworden dan gewoon ontspanning:

  • Boos of geïrriteerd als ze niet kunnen gamen.
  • Geen aandacht aan huiswerk besteden.
  • Liegen over huiswerk en cijfers.
  • Verwaarlozen van vrienden.
  • Steeds minder buiten komen en/of sporten.

Twijfel je of het gamegedrag van je kind te ver gaat? Op de website Gameninfo van het Trimbos Instituut kun je een test doen en samen controleren of er sprake is van een gameverslaving.

Grijp in bij een gameverslaving!

Heb je het vermoeden dat je kind verslaafd is? Dan is het belangrijk dat je als ouder ingrijpt. In eerste instantie praat je met je kind over verantwoordelijkheid en afspraken, niet over verslaving. Voorkom hierbij dat ze het gevoel hebben dat ze falen. Help je kind daarna met het leren tijd in te delen. Ze kunnen zichzelf belonen met iets leuks als gamen nadat het huiswerk gedaan is. Verdiep je zelf tenslotte ook in wat ze doen op het internet en waarom ze dat zo leuk vinden. Luister naar hun verhalen erover, zonder vooroordelen. Zo kun je je beter in je kind inleven.

Hulp nodig met een gameverslaving?

Op www.mijnkindoline.nl is meer informatie te vinden over gamen en gameverslaving. Ook kun je altijd een afspraak met je huisarts maken. De huisarts bepaalt of er daadwerkelijk sprake is van een verslaving en verwijst door naar deskundige hulpinstanties als dit nodig is.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.