Algemene informatie vrijwilligerswerk

Algemene informatie vrijwilligerswerk

Heel veel mensen en organisaties kunnen niet zonder vrijwilligers. De vrijwilligers hebben veel plezier in het werk en zijn blij dat ze iets voor een ander kunnen doen. In Nederland zijn ruim 5,5 miljoen mensen actief in het vrijwilligerswerk.Vrijwilligerswerk kan afwisselen van een paar uurtjes per maand tot wekelijkse inzet. Het kan tijdelijk zijn of voor onbepaalde tijd.  Vaak gebeurt dit in overleg met een organisatie of een cliënt.

Ook u kunt vrijwilligerswerk doen

Voor iedereen die vrijwilligerswerk wil gaan doen is er wel iets te vinden. Vrijwilligerswerk is er op elk niveau. Het is belangrijk dat u iets uitkiest wat past bij uw interesses en waar u goed in bent. U kunt dit vanuit een vrijwilligersorganisatie doen, maar u kunt ook zelf uw diensten aanbieden. Op deze website vindt u een vrijwilligersprikbord waar vrijwilligers een kunnen reageren op een oproep of zelf hun diensten kunnen aanbieden.
Soms is voor vrijwilligerswerk een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Kijk voor meer informatie hierover op de pagina 'Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)'.

Rechten en plichten

Een vrijwilliger zet zich in voor mensen of een organisatie. Hiervoor krijgt u niet betaald. Dat betekent echter niet dat u geen rechten heeft. Wettelijk gezien is er alleen weinig voor vrijwilligers geregeld. Er zijn geen afspraken zoals in het bedrijfsleven (cao’s). De rechten en plichten van vrijwilligers zijn dan ook vooral afhankelijk van afspraken die ze met de organisatie of met de cliënt zelf maken. Daarnaast is er wel wet- en regelgeving over bijvoorbeeld kilometervergoeding, onkostenvergoeding en verzekering. Bovendien kunnen vrijwilligers erkenning krijgen voor hun competenties. Deze worden weergegeven op een ervaringscertificaat  (EVC). Een EVC brengt in kaart wat u allemaal weet en kunt en maakt duidelijk hoe waardevol u bent als vrijwilliger.

Wanneer u begint met vrijwilligerswerk is het belangrijk dat u goede afspraken maakt met de organisatie of cliënt waarvoor u vrijwilligerswerk gaat doen. Maak goede afspraken over:

  • de inhoud van het werk;
  • werktijden en aantal uren dat u werkt;
  • begeleiding en scholing;
  • verzekering;
  • onkostenvergoeding.

Naast een uitkering

U kunt in de meeste gevallen vrijwilligerswerk doen met een uitkering. Wel moet u zich houden aan bepaalde regels. Informeer bij uw uitkeringsinstantie wat u wel en wat u niet mag doen. En heel belangrijk: informeer uw uitkeringsinstantie op het moment dat u vrijwilligerswerk gaat doen.

Vrijstelling sollicitatieplicht

Als vrijwilliger kunt u mogelijk vrijstelling van uw sollicitatieplicht krijgen. Of dit kan, hangt af van uw persoonlijke situatie. Voor een vrijstelling bij een WW-uitkering kunt u overleggen met uw werkcoach van UWV. Ook vindt u hier meer informatie over op de website van de Rijksoverheid.  Een vrijstelling bij een bijstands-, WW-, IOAW-, of IOAZ-uitkering vraagt u aan bij de gemeente (www.oostgelre.nl).

Ik heb een vraag over vrijwilligerswerk

Neem contact op met onze vrijwilligerscoördinator.
(0544) 39 35 69
(bereikbaar op maandag, donderdag en vrijdag)

Vul minimaal uw e-mailadres of uw telefoonnummer in, liefst allebei.

* De inhoud van dit veld is verplicht.

Na het aanmelden ontvangt u een bevestigingsmail, als u een e-mailadres heeft ingevuld.