Werk en mantelzorg

Werk en mantelzorg

Veel mantelzorgers combineren hun zorgtaken met een betaalde baan. Werken en zorgen voor iemand anders is voor veel mensen lastig. Bijvoorbeeld omdat zorgtaken en werktijden elkaar overlappen of omdat het veel energie en moeite kost. Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor een verlofregeling waardoor het makkelijker wordt om te werken en daarnaast voor iemand te zorgen. Ook kunt u met uw werkgever in gesprek gaan over bijvoorbeeld andere werktijden of minder uren werken.

Verlofregelingen

Iedereen die werkt heeft recht op verlofregelingen. In de arbeidsovereenkomst kunnen wel afwijkende afspraken of voorwaarden staan. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw werkgever.
De wettelijke regelingen:

  • Calamiteitenverlof: voor als u onverwachts direct vrij moet zijn. Denk aan plotselinge ziekte of overlijden. Het verlof duurt zo lang als nodig is om de eerste zaken te regelen. Soms is dat een paar uur, soms enkele dagen. Op de webpagina Calamiteitenverlof van de Rijksoverheid vindt u meer informatie.
  • Kortdurend zorgverlof: voor de (tijdelijke) zorg voor uw kind, partner of ouders. Dit verlof mag in totaal maximaal twee keer het aantal uren duren dat u werkt. Als u bijvoorbeeld 16 uur per week werkt, kunt u per jaar 32 uur kortdurend zorgverlof opnemen. Op de webpagina Kortdurend zorgverlof van de Rijksoverheid vindt u meer informatie.
  • Langdurend zorgverlof: voor als u langere tijd moet zorgen voor een kind, partner of ouder met een levensbedreigende ziekte. Per jaar mag u 12 weken lang zorgverlof opnemen voor maximaal de helft van het aantal uren dat u werkt. U blijft dus een aantal uren per week werken. In overleg met uw werkgever kunt u de verlofuren ook anders spreiden, maar u moet ze wel binnen 18 weken opnemen. Op de webpagina Langdurend zorgverlof van de Rijksoverheid vindt u meer informatie.

Aanpassing werktijden en aantal uur

U kunt bij uw werkgever vragen of u minder (of meer) uur mag werken. Dit staat beschreven in de Wet aanpassing arbeidsuur (Waa). Deze wet geldt alleen voor organisaties met meer dan 10 werknemers. Kleinere bedrijven kunnen een andere regeling hebben. De voorwaarden om het aantal uren te mogen aanpassen vindt u op de webpagina ‘Kan ik meer of minder gaan werken?’ van de Rijksoverheid. U kunt uw werktijd ook voor korte duur aanpassen. Zo kunt u bijvoorbeeld tijdelijk minder werken om mantelzorg te geven en dat later opvullen door meer te werken.

Als u bij uw werkgever aangevraagd heeft om meer of minder te gaan werken dan moet u hierover bericht krijgen. Heeft u een maand voordat de uren gewijzigd moeten worden nog geen bericht? Dan mag u uw aantal uren aanpassen. Ook al is uw werkgever er niet mee eens (bron: Rijksoverheid). Uw werkgever mag uw verzoek om meer of minder te gaan werken weigeren. Dit kan bijvoorbeeld als u minder wilt gaan werken, maar er niemand is om uw werk over te nemen. Bent u het niet eens met de afwijzing? Dan kunt u de zaak aan de rechter voorleggen. Voor juridische steun kunt u bijvoorbeeld naar een vakbond of het Juridisch Loket.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Wmo-loket:
(0544) 39 36 16 (09.00-17:00)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Uw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig

Velden zo volledig mogelijk invullen

* De inhoud van dit veld is verplicht.

Nadat wij uw ondersteuningsvraag hebben ontvangen, nemen wij binnen 3 werkdagen via mail of telefoon contact met u of uw contactpersoon op.