Veilig internetten

Veilig internetten

Internet biedt kinderen een schat aan informatie om hun huiswerk te doen. Ook biedt het ontspanning dankzij de grote hoeveelheid online games en het chatten met vriendjes en vriendinnetjes. Internet is dus nuttig en leuk zolang het veilig gebeurt, en daar is lang niet altijd sprake van. Let als ouder altijd goed op dat je kind veilig internet.

Let altijd goed op op het internet

Je wilt niet dat je kind dingen ziet of doet waar hij of zij nog niet aan toe is. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het zien van gewelddadige filmpjes op bijvoorbeeld YouTube.
  • Het zien van filmpjes van pornowebsites.
  • Online in contact komen met onbekenden die uit zijn op (cyber)seks.
  • Online gepest worden.
  • Zichzelf misdragen door bijvoorbeeld anderen te pesten of anderen aan te sporen om zich voor de webcam uit te kleden.

Om het internetgedrag van je kind onder controle te houden kun je speciale hulpmiddelen zoals kinderbrowsers en vormen van ouderlijk toezicht gebruiken.

Kinderbrowsers veilig internet

Binnen een kinderbrowser kunnen kinderen veilig surfen, zonder te verdwalen of op websites terecht komen die niet voor hen bedoeld zijn. Een browser is een programma om op het internet te kunnen rond surfen en sites te bekijken. Voorbeelden van veel gebruikte browsers zijn Windows Internet Explorer, Mozilla Firefox en Google Chrome. Drie kinderbrowsers zijn:

  • MyBee: gratis kinderbrowser met leuke spannende en leerzame sites voor kinderen tot 11 jaar. Te downloaden op www.mybee.nl.
  • Kibro: gratis, veilig en onbezorgd internetten voor kinderen tot ongeveer 7 jaar, autistische kinderen of kinderen met een mentale beperking. Te downloaden op www.kibro.nl.
  • KidiNet: een kinderbrowser waarmee kinderen tot 12 jaar het internet op een veilige en leuke manier kunnen verkennen. Te downloaden op www.kidi.net.

Wanneer je een van deze kinderbrowsers hebt gedownload, kun je hem instellen als vaste browser. Om zeker te weten dat de kinderen ook alleen die browser gebruiken kun je ouderlijk toezicht instellen.

Ouderlijk toezicht instellen op internet

Je kunt bepalen hoe je kind de computer gebruikt door ouderlijk toezicht in te stellen. Zo kun je de toegang tot bepaalde websites blokkeren of aangeven dat je kind alleen de door jou uitgezochte websites kan bezoeken. Ook kun je aangeven welke spelletjes en programma’s wel of niet geopend kunnen worden. Door het instellen van tijdslimieten voorkom je dat je kind midden in de nacht online is. Op een webpagina van Veilig Internetten zie je stap voor stap hoe je ouderlijk toezicht op een computer kunt instellen.

Meer informatie over veilig internetten

Op www.mijnkindonline.nl is meer informatie te vinden over hoe je je kind veilig kunt laten internetten. Je vindt er ook brochures als ‘Kinderen en online privacy’, om de privacy van je kind op internet te beschermen.
Ook op www.veiliginternetten.nl vind je naast de informatie in dit artikel nog meer over veilig internetten.

Als er iets vervelends is gebeurd op internet kun je dit melden op www.meldknop.nl.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.