Verslaafde ouders

Verslaafde ouders

Je bent er achter gekomen dat je een vader en/of moeder hebt die verslaafd is aan alcohol, drugs, medicijnen, gokken of iets anders. Ze voelen zich beter als ze gebruiken, waardoor het middel heel belangrijk voor ze is. Ze kunnen niet meer zonder. De verslaving heeft veel invloed op hun gedrag.

Wat houdt een verslaving in?

Als je verslaafd bent is je lichaam gewend aan het middel. Als je probeert te stoppen kun je je heel slecht of ziek gaan voelen. Je kunt aan veel verschillende dingen verslaafd raken. De meeste mensen raken verslaafd aan alcohol, drugs, medicijnen of gokken. Familie en vrienden snappen vaak niet dat iemand steeds moet gebruiken of de hele dag bezig is met de verslaving.

Wat heeft dit voor invloed op jou?

Voor jou als kind kan het heel lastig zijn dat je vader en/of moeder verslaafd is. Het lijkt alsof hij/zij je niet meer belangrijk vindt. Je kunt je boos, verdrietig of schuldig voelen en vaak wisselen deze gevoelens elkaar af. Het is belangrijk dat je met iemand die je vertrouwt over deze gevoelens praat en ze niet verstopt. Je kunt ook altijd terecht bij je huisarts.

Het ligt niet aan jou!

Denk er altijd aan dat het niet aan jou ligt dat je vader en/of moeder verslaafd is. Je vader en/of moeder is degene met de problemen en de enige die er iets aan kan doen. 

Vraag om hulp

Zoek meer informatie of vraag om hulp als je er moeite mee hebt dat je vader en/of moeder verslaafd is. Voor meer informatie over het hebben van verslaafde ouders kun je kijken op www.kopstoring.nl.
Via IrisZorg kun je een training (CRAFT) volgen die speciaal ontwikkeld is voor familieleden van mensen met verslavingsproblemen. Kijk voor meer informatie op de website van IrisZorg.
Daarnaast kun je altijd contact opnemen met je huisarts. Ook zijn er vertrouwenspersonen bij je op school die je aan kunt spreken. Op de website van je school kun je vinden wie de vertrouwenspersonen zijn.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.