Voorstel voor opheffen werkvoorziening Hameland per 1 januari 2016

06-05-2015   0 reacties
Voorstel voor opheffen werkvoorziening Hameland per 1 januari 2016

Als het aan de colleges van B&W van de vijf deelnemende Hameland-gemeenten ligt, dan wordt het sociale werkvoorzieningschap opgeheven. Belangrijkste reden is de Participatiewet die per 1 januari 2015 is ingegaan. Wethouder René Hoijtink: “De vijf gemeenten (Aalten, Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk en Haaksbergen) gaan deze wet niet samen uitvoeren. Daardoor is er geen bestaansrecht meer voor Hameland.”

Er werken nu ruim 1.500 medewerkers bij Hameland, waarvan ruim 350 uit Oost Gelre. Dit zijn mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ongeveer 1.300 medewerkers hebben een vast dienstverband. Wethouder René Hoijtink: “Voor deze medewerkers verandert er qua arbeidsvoorwaarden niets. Als Hameland wordt opgeheven, dan komen zij niet zonder werk of loon te zitten. Ze komen per 1 januari 2016 weer in dienst van de gemeenten zelf. En ook hier worden ze begeleid in en naar werk.”

Zorgvuldig

Het opheffen van Hameland gebeurt zorgvuldig. Daarom is een transitieplan opgesteld. Hierin staat in stappen beschreven hoe het opheffen gaat gebeuren. De vijf gemeenten hebben tot 1 januari 2017 nodig om de uitvoering van de voormalige Wet sociale werkvoorziening (Wsw) op een andere manier te organiseren. Het hele proces neemt ongeveer 20 maanden in beslag. In mei worden de medewerkers van Hameland via medewerkersbijeenkomsten verder geïnformeerd. Met iedere medewerker wordt in het najaar een toekomstgesprek gehouden. De directeur van Hameland vraagt daarnaast ook advies aan de ondernemingsraad.

Opdeling in drie onderdelen

Hameland wordt opgedeeld in drie onderdelen. Die drie onderdelen krijgen los van elkaar een nieuwe plek. Dit zijn: ontwikkelen en detacheren, werken binnen en het concern.

  • Ontwikkelen en detacheren
    Medewerkers van Hameland die gedetacheerd zijn worden per 1 januari 2016, of eerder als mogelijk, begeleid door de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA). Voor Oost Gelre gaat het dan om ruim 200 medewerkers. Het is de bedoeling dat de werkcoaches van Hameland overgaan naar de SDOA.
  • Werken binnen
    Het onderdeel dat werk biedt aan alle medewerkers die (nog) niet zijn gedetacheerd noemen we ‘werken binnen’. Dit blijft uiterlijk tot 1 januari 2017 onder de naam Hameland bestaan. De gemeenten bepalen nog op welke wijze ze ‘werken binnen’ gaan organiseren. Voor Oost Gelre gaat het om ruim 140 medewerkers.
  • Het concern
    Het kaderpersoneel (62 fte) van Hameland krijgt zoveel mogelijk een nieuwe plek in de nieuwe uitvoeringsorganisatie(s). Maar niet iedereen behoudt zijn baan.

Voor de zomer besluit

De verwachting is dat de vijf gemeenten nog voor de zomer een besluit nemen over het voorstel tot opheffen van de Hameland. Uiteindelijk beslissen de gemeenteraden van de vijf gemeenten of Hameland ook daadwerkelijk wordt opgeheven.