Discriminatie

Discriminatie

Er is sprake van discriminatie als u als mens of groep wordt benadeeld door uw persoonlijke kenmerk(en). Kenmerken kunnen zijn: afkomst, ras, geloof, politieke overtuiging, sekse, seksuele geaardheid, taal, handicap, leeftijd, ziekte, enzovoort. Dit mag niet gebeuren, discriminatie is verboden.

Discrimineren is verboden

In de wet staat dat iedereen die zich in Nederland bevindt, in gelijke gevallen gelijk behandeld wordt. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dat ook, is niet toegestaan. De AWGB (Algemene Wet Gelijke Behandeling) regelt dat iedereen gelijke kansen heeft op geen baan, goede arbeidsvoorwaarden, een goede opleiding of een bepaalde dienst of product.

Voorbeelden van discriminatie

  • Een vrouw is bij een sollicitatie bij een groot bedrijf afgewezen omdat ze zwanger is;
  • Een 45jarige man is bij een uitzendbureau niet ingeschreven vanwege zijn leeftijd;
  • Een jongen loopt stage in de zorg en wordt door een patiënt racistisch behandeld;
  • Een groep mensen met een verstandelijke beperking mag niet plaatsnemen op een terras.

Wat kunt u doen tegen discriminatie?

U voelt zich misschien ongelijk behandeld of achtergesteld vanwege een persoonlijk kenmerk. Of u ziet dat een ander oneerlijk behandeld wordt. U kunt het volgende doen:

  • Spreek de diegene aan op zijn of haar gedrag. Vraag of hij/zij wel weet wat hij/zij precies zegt. Mensen in uw nabije omgeving kunnen u bijstaan als u het moeilijk vindt om tegen een dader op te treden.
  • Kijk of er een klachtenregeling is voor ongewenst gedrag wanneer het discrimineren op uw werk voorkomt. Daarin staat hoe u het discrimineren kunt melden en bij wie u dan moet zijn.
  • Op uw werk kunt u een vertrouwenspersoon of leidinggevende inschakelen. Of vraag advies aan de personeelsafdeling, de ondernemingsraad of de vakbond.
  • U kunt discriminatie melden bij een antidiscriminatiebureau. Kijk op www.art1no-gelderland.nl. Het is handig als u eventuele verklaringen van getuigen bij kunt voegen.

Waar kan ik terecht voor advies?

U kunt de discriminatie meld- en advieslijn bellen: 0900 23 54 354 (10ct p/m). Als u belt wordt u automatisch doorgeschakeld naar een antidiscriminatiebureau bij u in de buurt. U kunt ook mailen naar [email protected]. Meer informatie vindt u op www.art1no-gelderland.nl.

Discriminatie op het internet

Voor internetdiscriminatie bestaat een apart meldpunt: het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). Deze organisatie richt zich op het voorkomen en bestrijden van discriminatie op het Nederlandse gedeelte van het internet. Als u melding wilt doen stuur dan een e-mail naar [email protected]. Kijk voor meer informatie op www.meldpunt.nl.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Wmo-loket:
(0544) 39 36 16 (09.00-17:00)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Uw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig

Velden zo volledig mogelijk invullen

* De inhoud van dit veld is verplicht.

Nadat wij uw ondersteuningsvraag hebben ontvangen, nemen wij binnen 3 werkdagen via mail of telefoon contact met u of uw contactpersoon op.