Zelfstandig thuis blijven wonen

Zelfstandig thuis blijven wonen

Als u zelfstandig wilt blijven wonen is het belangrijk dat u goed nadenkt over uw woonomgeving. De kans op vallen moet zo klein mogelijk zijn en de woning moet toegankelijk zijn voor hulpmiddelen. Zo moet voorkomen worden dat u valt en de woning moet goed toegankelijk zijn voor hulpmiddelen. Met de juiste aanpassingen en technieken wordt uw huis veiliger en kunt u er fijner wonen.

Levensloopbestendige woning

Een levensloopbestendige woning houdt in dat de woning geschikt is voor alle leeftijden. In een levensloopbestendige woning kunt u langer veilig en zelfstandig blijven wonen. Om te bepalen of uw woning levensloopbestendig is kunt u de ‘Checklist veiligheid in en om uw huis’ en www.huistest.nl eens bekijken. Daarnaast kunt u een bezoek aanvragen van een vrijwillige woonconsulent die uw woning bekijkt. Daarna ontvangt u een advies over wat u kunt aanpassen. Lees hier meer over in het artikel ‘ouderenadviseurs’ of neem contact op met de vrijwilligerscoördinator.

Lening om uw woning aan te passen

De stimuleringslening Opplussen is een lening voor woningeigenaren die hun woning willen aanpassen zodat deze levensloopbestendig wordt (opplussen). De rente is altijd 2% lager dan de huidig geldende rente met een minimum van 2%.De lening is er voor inwoners van Oost Gelre die 65 jaar of ouder zijn, en eigenaar en bewoner zijn van een particuliere woning. De WOZ-waarde mag niet hoger zijn dan € 250.000.  Kijk voor meer informatie op de webpagina ‘Stimuleringslening Opplussen’ van gemeente Oost Gelre.

Verhuizen kan een goede optie zijn

Zelfstandig thuis blijven wonen wil niet zeggen dat u in uw eigen huis moet blijven wonen. Voor veel mensen kan het een goede optie om te verhuizen naar een woning die al van alle gemakken voorzien is en geschikt is voor ouderen. Wanneer u nu in een huurwoning woont is het vaak ongunstig om de woning aan te passen. U moet de aanpassingen zelf betalen terwijl de woning niet van u is. Ook moet de woning vaak weer in oude staat worden gebracht wanneer u de woning verlaat. Er zijn in Oost Gelre veel seniorenwoningen beschikbaar, die levensloopbestendig zijn. Kijk hiervoor op de website van Prowonen of De Woonplaats.

Voorkom dat u valt!

Wanneer u op leeftijd bent is de kans groter dat u valt. U kunt er zelf veel aan doen om uw woning veiliger te maken en de kans op vallen te verkleinen. Bijvoorbeeld:

  • Haal losliggende kleden/matten en snoeren weg.
  • Blijf voldoende blijven bewegen om uw reactiesnelheid en evenwicht te behouden.
  • Voorkom onveilige situaties. Bijvoorbeeld: zorg ervoor dat u licht heeft wanneer u ’s nachts naar het toilet gaat, loop niet met spullen in uw hand de trap op, enzovoort.
  • Maak gebruik van handige hulpmiddelen. Lees voor meer informatie het artikel ‘hulpmiddelen’.
  • Cursus valpreventie of valtraining. U leert op zo’n manier te vallen, dat de val zo min mogelijk nare gevolgen heeft. Vraag hiernaar bij uw huisarts of fysiotherapeut.

Technologie in huis (domotica)

Technische hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat u langer en veiliger thuis kunt blijven wonen. Denkt u bijvoorbeeld aan technologie op het gebied van (persoons)alarmering, monitoring, automatisering, beveiliging, enzovoort. In de ‘Hulpmiddelenwijzer’ van Vilans vindt u een aantal technieken die verkrijgbaar zijn. Ook kunt u advies krijgen van een vrijwillige woonconsulent. Lees hier meer over in het artikel ‘ouderenadviseurs’ of neem contact op met de vrijwilligerscoördinator.

 

Ik heb een vraag over vrijwilligerswerk

Neem contact op met onze vrijwilligerscoördinator.
(0544) 39 35 69
(bereikbaar op maandag, donderdag en vrijdag)

Vul minimaal uw e-mailadres of uw telefoonnummer in, liefst allebei.

* De inhoud van dit veld is verplicht.

Na het aanmelden ontvangt u een bevestigingsmail, als u een e-mailadres heeft ingevuld.