Weer aan de studie!

Weer aan de studie!

U kunt uw kennis en opleidingsniveau vergroten door een cursus, training of opleiding te volgen. Maar het kan ook zijn dat u graag een studie of een cursus wilt volgen voor uw plezier of omdat u het interessant vindt. Het is altijd goed om uw kennis en vaardigheden te vergroten.

Cursus volgen

Er zijn grofweg 3 soorten cursussen:

  • Vakgerichte of vakinhoudelijke cursussen. U krijgt de kennis en vaardigheden om een bepaald beroep uit te kunnen oefenen.
  • Vaardigheden leren. Bijvoorbeeld een cursus notuleren, typen, vergadertechnieken of gespreksvaardigheden.
  • Algemene ontwikkelingen. Bijvoorbeeld sociale vaardigheden.

U kunt een cursus op verschillende manieren volgen. Kijk of er een cursusaanbieder bij u in de buurt is, ga op zoek naar een online cursus, of volg een cursus via het UWV of uw werkgever. Wilt u een cursus volgen via het UWV of uw werkgever, dan kan die u helpen met het vinden van de juiste cursus. Er zijn websites die gratis online cursussen aanbieden, bijvoorbeeld: Open Universiteit, Leren.nl, Bibliotheek.nl en Ntr.nl.

Volwassenonderwijs

Mensen van 18 jaar en ouder krijgen in het volwassenonderwijs een tweede kans om een diploma te halen. Of u kunt bijvoorbeeld beter leren lezen en schrijven. Er bestaan drie soorten opleidingen in het volwassenonderwijs:

  • Opleidingen voortgezet algemeen volwassenonderwijs (vavo).
  • Opleidingen Nederlands als 2e taal I en II (NT2).
  • Opleidingen Nederlands en rekenen om uw taal- en rekenvaardigheden te verbeteren.

U betaalt zelf lesgeld of cursusgeld voor een opleiding in het volwassenonderwijs. In sommige gevallen kunt u een tegemoetkoming in de studiekosten krijgen. Kijk hier voor op www.duo.nl/particulieren. Ook is het soms mogelijk de studiekosten af te trekken van de belasting. Als een opleiding moet volgen omdat u bijvoorbeeld zonder diploma niet aan de slag kunt of langdurig werkloos bent, kan het zijn dat de gemeente (een deel van) de opleidingskosten betaalt. Het kan ook zo zijn dat uw werkgever (een deel) betaalt.

Beroeps- en hoger onderwijs

In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) wordt u opgeleid voor een vak. Kijk voor meer informatie over het mbo op de webpagina ‘Middelbaar beroepsonderwijs’ van de Rijksoverheid. Ga naar www.beroepeninbeeld.nl om te kijken welk beroep bij u past.
Onder het hoger onderwijs valt het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het wetenschappelijk onderwijs (wo, universiteit). Als u werkt, is een deeltijdopleiding misschien iets voor u. Informeer bij de hogeschool of universiteit wat er mogelijk is. Kijk op www.studiekeuze123.nl voor meer informatie over opleidingen in het hoger onderwijs.
Vraagt u zich af hoe het zit met de kosten van de opleiding? Kijk dan eens op de webpagina ‘Wie betaalt de opleiding?’ van Leren Werken.

Alleenstaande ouder en een opleiding

Wanneer u als alleenstaande ouder een opleiding volgt of wilt gaan volgen kunt u in aanmerking komen voor regelingen die u helpen met het betalen van de kosten. Kijk op www.studiemetkind.nl voor meer informatie.

Hulp van het UWV

Als u een uitkering via het UWV heeft, dan kunt u terecht bij de adviseur werk of arbeidsdeskundige. Met hem of haar kunt u uw wens om een cursus of opleiding te volgen bespreken.
Vaak is bijscholing ook onderdeel van een re-integratietraject. Dat plan moet worden goedgekeurd door uw contactpersoon bij het UWV.

Handige websites:

 

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA).
(0544) 47 42 00

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.

Na het aanmelden ontvang je een mail met daarin informatie voor verder contact en kennismaking met de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA).