Mijn kind heeft (misschien) dyslexie

Mijn kind heeft (misschien) dyslexie

Een kind met dyslexie heeft, ondanks een normale intelligentie, ernstige problemen met lezen en schrijven. Het is een hardnekkig probleem dat zich voordoet bij alle vakken die iets met taalvaardigheid te maken hebben. Ongeveer 10% van alle leerlingen in het basisonderwijs heeft behoefte aan extra ondersteuning door dyslexie. Bij 4% van alle kinderen is er sprake van ernstige dyslexie.

Dyslexie herkennen

Dyslexie kun je herkennen vanaf dat je kind gaat lezen en schrijven. Het leren lezen verloopt vanaf het begin heel traag. Je kind blijft lang spellend lezen en heeft opvallend veel moeite met het lezen van niet bekende woorden. Dyslexie is meestal een combinatie van lees- en spellingsproblemen, maar deze kunnen ook onafhankelijk van elkaar voorkomen. Kijk voor meer kenmerken op de webpagina ‘Hoe herkent u dyslexie?’  en ‘Signalen per leeftijdsgroep’ van het Steunpunt Dyslexie.

Wat doet school?

De ondersteuning van leerlingen met lees- en spellingsproblemen en een lichte vorm van dyslexie maakt onderdeel uit van de basisondersteuning die elke school biedt.
Wanneer jij als ouder of de leerkracht vermoedt dat er sprake is van lees- en spellingsproblemen kan er een test afgenomen worden. Als uit de test blijkt dat het kind inderdaad lees- en spellingsproblemen heeft begint de school met begeleiding. Als blijkt dat de begeleiding van school niet voldoende is, wijzen ze door naar gespecialiseerde zorg. De school mag beslissen of ze voorzieningen en hulpmiddelen voor kinderen met dyslexie toestaan. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om vrijstelling bij het voorlezen, aanpassingen bij dictees, meer tijd, gebruik van ICT-hulpmiddelen, enzovoort. Voor de meeste kinderen met dyslexie is dit voldoende.

Ernstige enkelvoudige dyslexie (EED)

Kinderen met lees- en spellingsproblemen worden in eerste instantie begeleid door school. Bij 4% van de kinderen is dit niet voldoende en is er sprake van ernstige dyslexie. Ernstige, enkelvoudige dyslexie betekent dat het kind naast de dyslexie geen andere stoornissen heeft die een probleem kunnen vormen voor het onderzoek of de behandeling. De gemeente moet kinderen met ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) ondersteunen. Als er bij jullie kind vermoedens zijn van EED wordt het kind onderzocht door een dyslexiezorgaanbieder. Deze aanbieder behandelt je kind als er inderdaad sprake is van EED. Gemiddeld krijgt een kind 60 behandelingen van een uur en huiswerk. Ouders en school worden nauw bij de behandeling betrokken.

Hoe krijgt mijn kind een behandeling voor EED?

Als de school denkt dat je kind EED heeft, overleggen ze met jullie als ouders. De school meldt het kind vervolgens aan voor een intakegesprek en een onderzoek bij een dyslexiezorgaanbieder. Je mag zelf een dyslexiezorgaanbieder kiezen. De zorgaanbieder bekijkt of het kind begeleiding nodig heeft. Zij laten dit aan de gemeente weten. De gemeente stuurt vervolgens een brief (beschikking) naar de ouders. Ook stuurt de gemeente een opdrachtbevestiging naar de dyslexiezorgaanbieder zodat zij kunnen beginnen met de behandeling.

Het kiezen van een dyslexiezorgaanbieder

De gemeente betaalt het onderzoek en de behandeling voor kinderen met EED. Daarom moet de gemeente ook toestemming geven voor de behandeling. Je moet dan wel kiezen voor een dyslexiezorgaanbieder waar de gemeente een contract mee afgesloten heeft. Kies je een andere behandelaar dan vergoedt de gemeente de kosten niet. De gemeente Oost Gelre heeft een contract afgesloten met de volgende dyslexiezorgaanbieders:

Hoe kan ik mijn kind helpen?

Voor ouders is het de belangrijkste taak om het kind te blijven bemoedigen en ondersteunen bij het leren omgaan met dyslexie. Daarnaast kun je als ouder een rol spelen bij het oefenen en trainen. Probeer hierbij zoveel mogelijk aan te sluiten bij wat er op school gebeurt. Bijvoorbeeld door boekjes op hetzelfde AVI-niveau te lezen. Je kunt ook vragen om boekjes en oefeningen aan de leerkracht om thuis te oefenen.

Handige websites

Er bestaan veel handige websites met goede informatie over kinderen met dyslexie. Kijk eens op:

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.