Gezond gewicht

Gezond gewicht

Uw gewicht is belangrijk voor uw gezondheid. Misschien weet u niet zeker of u een gezond gewicht heeft of bent u ontevreden over uw gewicht. U kunt overgewicht of juist ondergewicht hebben.

Gezond gewicht

Vraagt u zich af of u een gezond gewicht heeft? U kunt dit bepalen door uw BMI (Body Mass Index) te berekenen en de omtrek van uw middel te meten (ongeveer 2 cm boven uw navel). U heeft een gezond gewicht als uw BMI tussen de 18,5 en 25 ligt. Voor een gezond gewicht mogen mannen maximaal een omtrek van 94 cm hebben en vrouwen maximaal 80 cm.

Overgewicht

U heeft overgewicht als uw BMI boven de 25 ligt. Ligt uw BMI boven de 30, dan is er sprake van ernstig overgewicht. Vrouwen met een omtrek groter dan 80 cm en mannen met een omtrek groter dan 94 cm hebben te veel buikvet.  Door te veel buikvet loopt u veel risico op het krijgen van verschillende aandoeningen.
Als u overgewicht heeft is het belangrijk dat u zorgt dat u een gezond gewicht krijgt. U kunt dit zelf proberen maar u kunt ook hulp inschakelen van een diëtist. Op de webpagina ‘Zoek een diëtist’ van het Voedingscentrum kunt u zien welke diëtisten er in onze omgeving beschikbaar zijn. Het Voedingscentrum geeft tips over hoe u gezonder kunt eten. Op www.etendebaas.nl kunt u een online behandeling volgen om als u aan uw eetgedrag wil werken. Ook uw huisarts kan u adviseren.

Ondergewicht

Tegenwoordig hoort u veel over overgewicht. Maar ondergewicht is net zo vervelend en kan net zo gevaarlijk zijn. U heeft ondergewicht als uw BMI lager is dan 18,5. Ondergewicht kan ontstaan doordat u niet goed eet. Daarnaast kan een lichamelijke aandoening of een stoornis als anorexia of boulimia een oorzaak van het ondergewicht zijn. Voor meer informatie hierover lees het artikel 'ik denk dat ik een eetstoornis heb'.
Het is belangrijk dat u aan gaat komen, maar wel op een gezonde manier. U vindt meer informatie op de webpagina ‘Gezond aankomen’ van het Voedingscentrum. U kunt ook hulp vragen van een diëtist. Op de webpagina ‘Zoek een diëtist’ van het Voedingscentrum kunt u zien welke diëtisten er in onze omgeving beschikbaar zijn. Op www.etendebaas.nl kunt u een online behandeling volgen om als u aan uw eetgedrag wil werken. Ook uw huisarts kan u adviseren.

Eetprobleem en eetstoornis

Als eten zo’n grote rol in uw leven speelt dat het u belemmert in uw dagelijks leven, kan er sprake zijn van een eetprobleem.  Een eetprobleem kan uitmonden in een eetstoornis. Een eetstoornis is een psychische stoornis in het eetgedrag. Het is dus een duidelijke, medische diagnose. Een eetprobleem is dat nog niet.  Kijk voor meer informatie over eetproblemen en eetstoornissen op de webpagina ‘Eten een probleem?’ van Eten de Baas. Daar vindt  u ook een Eettest waarmee u kunt testen of u misschien een eetprobleem heeft.
Een eetprobleem, maar vooral een eetstoornis,  kan ernstige gevolgen hebben. Zorg er voor dat u op tijd ingrijpt en om hulp vraagt. Kijk op www.etendebaas.nl of maak een afspraak met uw huisarts.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.