Ontwikkeling van de motoriek

Ontwikkeling van de motoriek

Iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Dit geldt ook voor de motoriek. De aanleg van je kind bepaalt voor een groot deel hoe het zich ontwikkelt. Ook heeft de omgeving veel invloed op de ontwikkeling van je kind.

0 tot 3 maanden

In de eerste drie maanden ontwikkelt je kind zich heel snel en gaat het bewust en gericht bewegen. De nek- en rugspieren worden sterker waardoor het kind het hoofdje al even omhoog kan houden als je het op de buik legt. Na een maand of twee vinden baby’s het leuk om zich op te trekken tot een (half) zittende positie. Na drie maanden kan je baby de handjes open en dicht doen en begint het te grijpen. Je kindje gaat steunen op de onderarmen als het op de buik ligt en tilt hoofd en borst op.

3 tot 6 maanden

Baby’s beginnen in deze periode hun eigen handjes en voetjes te ontdekken. Ze proberen hun voetjes vast te pakken en stoppen van alles in de mond. Zorg daarom dat je alleen speelgoed hebt dan groter is dan 3,5 centimeter en let op andere kleine voorwerpen. Je kind wil alles pakken wat het ziet. Je kind kan met steun op je schoot zitten en het leert zich omrollen.

6 tot 12 maanden

De fijne motoriek wordt steeds beter en het kind leert kleinere voorwerpen vast te pakken. Rustig aan begint het kind uit een bekertje te drinken. In deze fase gaan kinderen in de handen klappen en zwaaien. Ze maken steeds beter duidelijk wat ze willen door te wijzen en gebaren te maken. Je kind leert zitten en kruipen. Rond 9 maanden gaan kinderen zich optrekken om te gaan staan. Vanaf ongeveer 11 maanden kunnen sommige kinderen langs de tafel lopen waarbij ze zich vasthouden, en soms al eventjes los staan. Denk daarom goed aan de veiligheid in en om het huis.

Vanaf 13 maanden

Veel kinderen gaan vanaf 13 maanden voor het eerst lopen. Als ze veel oefenen, gaat het lopen steeds soepeler. Zo leert het vanzelf ook rennen, ergens op klimmen en met twee voeten tegelijk van de grond springen. Je kind kan rond anderhalf jaar goed uit een beker drinken en zelf met een vork en lepel eten.

Ik maak me zorgen over de ontwikkeling van mijn kind

Het kan zijn dat je het idee hebt dat de ontwikkeling van jouw kind niet helemaal normaal verloopt. Houd er rekening mee dat iedere baby zich in zijn eigen tempo ontwikkelt. Het kan dus zijn dat je kind bijvoorbeeld veel eerder of veel later dan 13 maanden leert lopen. Toch kun je je twijfels altijd bespreken met het consultatiebureau. Voor meer informatie kun je ook kijken op www.ontwikkelingsachterstand.nl.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.