Zwangerschap vanuit de gedachte van Yoga

Zwangerschap vanuit de gedachte van Yoga

Het internet staat bol van praktische tips voor zwangeren. Veel informatie gaat over pijntjes, klachten en angst voor wat fout kan gaan. Waar de Westerse traditie vooral door een medische bril naar de zwangerschap kijkt, gaat de yogatraditie uit van de kracht van het eigen lichaam. Een yogadocent geeft tips voor een fijne, fitte zwangerschap vanuit yoga.

Vertrouw op je natuur

Zwanger zijn is een natuurlijk proces. Elke zwangere vrouw heeft dan ook in zich wat er nodig is om een kindje te dragen en te baren. Volgens de zwangerschapsyoga zijn dat drie dingen:

  • een gezond en vitaal lichaam,

  • de oerkracht die nodig is om te baren, en

  • de eigen wijsheid over wat goed is voor haar kind en haarzelf (intuïtie).

Het kan je enorm helpen als je er op durft te vertrouwen dat je ergens wéét wat je moet doen. Geen dier in de dierenwereld heeft een zwangerschapscursus nodig om te kunnen bevallen. En óók in elke vrouw zit nog steeds het weten van ‘hoe het moet’. Laat je dus niet gek maken door alle kennis van ‘hoe het hoort’ en wat er fout zou kunnen gaan. Houd voor ogen dat er geen standaard bestaat voor zwanger zijn en bevallen, en dat het uiteindelijk gewoon de natuur is die haar werk doet.

Lichaam, adem en geest

De yoga ziet lichaam, adem en geest als een onlosmakelijke drie-eenheid. Zwangerschap is dus niet alleen maar een lichamelijke toestand. Het beïnvloedt ook de adem en de geest, en andersom. Maar dit vergeten we vaak.

Een voorbeeld: zodra je zwanger bent, lijkt het wel alsof mensen verwachten dat je de hele dag kotsmisselijk bent. Niet gek dat je er dan op gaat letten. Maar gedachten zijn een krachtige schepper. Als je focust op elk beetje misselijkheid dat je voelt, krijg je er vanzelf meer last van. Maar het werkt ook andersom:

  • Laat je niet aanpraten dat je altijd misselijk wordt als je zwanger bent.

  • Voel je toch misselijkheid opkomen?

    • Richt je op je adem. Leg je handen laag op je buik en adem daar naartoe.

    • Neem een rustmoment.

    • Zorg voor rust in je bewegingen: sta rustig op, blijf even staan voor je gaat lopen en vertraag je (werk)tempo.

  • Eet! Ook als je misselijk bent. Probeer wat lichts te eten zoals een beschuitje en een kopje thee.

Natuurlijk kan je wel echt hartstikke misselijk zijn tijdens je zwangerschap. Vraag je verloskundige om advies als je er veel last van hebt.

Accepteer dat je verandert

Al vroeg in je zwangerschap merk je dat je verandert. Niet alleen in je lichaam maar ook emotioneel, geestelijk en in je omgeving gebeurt er een heleboel. Als je dit accepteert en er bewust mee omgaat, zullen deze veranderingen je ondersteunen in plaats van in de weg zitten. Je zwangerschap wordt fijner als je durft te vertrouwen op de natuur en je eigen weten, en je je bewust bent van de relatie tussen lichaam, adem en geest. Hier zijn een paar tips:

  • Olie en massage houden je buik- en bekkengebied soepel. Masseer buik, borsten en bekken (ook de onderkant) vanaf het begin van je zwangerschap met zwangerschapsolie. Het voorkomt klachten en helpt bijvoorbeeld ook bij de stoelgang.

  • Rust voldoende. Heel vervelend als je midden op de dag een moeheidsaanval krijgt. Leer er aan toe te geven. Je kindje en jij hebben het nodig. Bovendien bereid je jezelf voor op het lagere tempo dat je straks leven heeft als de kleine er is.

  • Blijf bewegen, ook als het moeilijker gaat. Naast wandelen, zijn er goede oefeningen die je kunnen helpen.

  • Accepteer hulp. Zodra je buik zichtbaar wordt, lijkt het wel alsof mensen in je omgeving allerlei dingen van je willen overnemen. Vaak is je eerste ingeving ‘dat kan ik zelf nog wel’. Bedenk dat je zwangerschap bedoeld is om je steeds meer op je kindje en jezelf te concentreren. Dit kan niet als je steeds alles zelf wilt blijven doen. Bovendien geef je mensen in je omgeving de mogelijkheid om ook hun bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van jouw kindje.

  • Stop op tijd met werken. Je zwangerschapsverlof is niet bedoeld om de babykamer af te maken maar om je lichamelijk en geestelijk op de bevalling voor te bereiden. Als je fit de bevalling in gaat, ben je er daarna weer sneller bovenop. Weersta daarom de verleiding om tot het laatste moment door te werken.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.