Over kindermishandeling

Over kindermishandeling

Gemiddeld zit in iedere schoolklas van dertig leerlingen één kind dat wordt mishandeld. Kindermishandeling kan fysiek of psychisch geweld zijn, maar ook verwaarlozing. Bijvoorbeeld ouders die vaak tegen je schreeuwen of negatieve dingen zeggen.

Soms zijn kinderen op een andere manier slachtoffer. Bijvoorbeeld als ze slachtoffer zijn van seksueel misbruik, of getuige zijn van huiselijk geweld. Het gaat dus niet alleen om zichtbare schade, zoals blauwe plekken of brandwonden. Kindermishandeling kan ook geestelijke schade veroorzaken.

De term ‘ouders’ slaat op biologische ouders, stiefouders, adoptie-ouders en pleegouders. Maar het kan ook om andere volwassenen gaan waar je afhankelijk van bent. Bijvoorbeeld een ander familielid, een leerkracht of sporttrainer.

Kindermishandeling en huiselijk geweld komen voor op alle leeftijden en in alle culturen. Vaak gaat het om problemen die al langer bestaan en die je niet zonder hulp van anderen kunt oplossen. Het is belangrijk dat er hulp komt, want het geweld stopt niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten!

Wat kan ik doen?

Gaat het bij je thuis niet goed? Als je wordt uitgescholden bijvoorbeeld, of misschien zelfs geslagen, of als je ouders veel ruzie maken en elkaar uitschelden. Maar ook als jij zelf soms agressief wordt. Blijf hier niet alleen mee rondlopen. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe beter.

Praat er met iemand over. Ook als er mensen zijn die zeggen dat je er niet over mag praten. Het is juist goed om er over te praten. Zo kun je samen een stap zetten naar een oplossing, hoe eng dat soms ook is.

Praten helpt echt, want het zet iets in gang. Het kan moeilijk zijn om erover te praten. Maar bedenk wel: als je niks doet, verandert er zeker niks. Er zijn goede hulpverleners die gespecialiseerd zijn in kindermishandeling. Zij weten waar je terecht kunt voor alle hulp en advies die je nodig hebt.

Directe nood? Neem contact op met de politie!

Als er acuut gevaar dreigt bel dan 112, het landelijke alarmnummer. Dit nummer is alleen voor noodgevallen.

Kindertelefoon

Als je wilt praten over problemen, kun je bellen of chatten met de Kindertelefoon. Het telefoonnummer is 0800 0432 (gratis). Op www.kindertelefoon.nl staat meer informatie.

Veilig Thuis

Gaat het bij je thuis niet goed? Heb je zorgen over je veiligheid?

Kijk dan op de wesbite van Veilig Thuis of bel naar hen via telefoonnummer:

                   0800-2000

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling.
Je kunt er je zorgen bespreken en informatie, advies en hulp krijgen. Dat mag ook anoniem.

Wat gebeurt er als ik bel?

Je kunt Veilig Thuis bellen voor advies en hulp. Je krijgt een medewerker aan de lijn die naar je verhaal luistert en vragen stelt.

Veel bellers tobben al lang met hun zorg en hebben zelf al van alles geprobeerd. De medewerker luistert en helpt om je verhaal op een rij te zetten. Hij (of zij) beantwoordt je vragen, geeft advies en kijkt samen met jou of er hulp nodig is. Wat kun je zelf nog doen? Zijn er mensen in je omgeving die kunnen helpen? Of is er ook professionele hulp nodig? Als dat duidelijk is helpt Veilig Thuis om deze hulp te organiseren, zoveel mogelijk in de buurt van en met de mensen om wie het gaat.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.