Mijn kind heeft (misschien) dyscalculie

Mijn kind heeft (misschien) dyscalculie

Wanneer je kind veel moeite heeft met (leren) rekenen kan het zijn dat er sprake is van dyscalculie. Dit heeft niets te maken met een gebrek aan intelligentie of motivatie. Dyscalculie wordt vaak al op de basisschool ontdekt. Naar schatting heeft in Nederland ongeveer 3 tot 4% van de basisschool leerlingen moeite met leren rekenen.

Dyscalculie herkennen

Kinderen op de basisschool leren de basisvaardigheden van het rekenen: optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Dit wordt opgeslagen in hun geheugen. Ze kunnen deze vaardigheden dan gebruiken als de rekenopgaven moeilijker worden. Heeft je kind dyscalculie, dan slaagt het er niet in om de rekenvaardigheden vlot aan te leren. Je kind kan dan rekenen en wiskunde niet goed begrijpen en loopt tegen allerlei dagelijkse problemen op. Je kind leert niet vlot omgaan met geld en heeft moeite met (leren) klokkijken.

Hoe kan ik mijn kind laten testen op dyscalculie?

Er bestaat geen eenvoudige test die uitspraken doet over het wel of niet bestaan van dyscalculie. Er wordt bij dyscalculie eerst gekeken hoe het kind een rekentaak uitvoert. Daarnaast wordt gekeken of een kind de basisfeiten en procedures wel kent.  Voor een diagnostisch onderzoek naar dyscalculie kunt u terecht bij een deskundige orthopedagoog of psycholoog. Sommige zorgverzekeringen vergoeden de kosten van een dyscalculieonderzoek. Er moet dan sprake zijn van bijkomende faalangst of motivatieproblemen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar of het onderzoek vergoed wordt.

Begeleiding bij dyscalculie

Als er door de orthopedagoog of psycholoog dyscalculie wordt vastgesteld is er gespecialiseerde begeleiding nodig. Je kind leert dan technieken voor het maken van sommen en mag zwakke kanten compenseren met hulpmiddelen zoals een opzoekboekje, een tafelkaart en een rekenmachine.

Hoe kan ik mijn kind helpen?

Voor een kind met dyscalculie is rekenen erg lastig. Zelf kun je bijdragen door positief te reageren op alles wat wel lukt. Leg geen druk op je kind en zorg dat de sfeer met elkaar goed is en blijft. Als je kind vooruit gaat geeft dit hoop, al gaat het vaak langzaam. Positieve verwachtingen van jou als ouder en de leerkrachten hebben een goede invloed. Laat je als ouder goed informeren over dyscalculie. Want in tegenstelling tot dyslexie is dyscalculie een nog relatief onbekende stoornis, ook bij leerkrachten en scholen is hier vaak nog weinig over bekend.

Aanbieders

Veel aanbieders die Dyslexie bieden zijn ook gespecialiseerd in dyscalculie. Onderzoek en behandeling voor dyscalculie wordt niet door de gemeente vergoed. Vraag bij uw zorgverzekeraar na of er een vergoeding mogelijk is voor dyscalculie. Aanbieders die gespecialiseerd zijn in dyscalculie:

Meer informatie over dyscalculie is te vinden op de website van oudervereniging Balans.

Bronnen die gebruikt zijn voor dit artikel:

 

 

 

 

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.