Omgaan met je opstandige puber

Omgaan met je opstandige puber

Tussen kind zijn en volwassen zijn ligt de pubertijd. Je zoon of dochter verandert, zowel lichamelijk als psychisch. Veel pubers zoeken in deze tijd de grenzen op, wat voor de meeste ouders veel zorgen oplevert.

Onzekerheid door lichamelijke veranderingen

Wat er op lichamelijk gebied verandert, kun je lezen in het artikel ‘seksuele ontwikkeling’. Hierdoor kan je zoon/dochter wat onzekerder worden. Als ouder kun je aangeven dat het niet meer dan normaal is wat er allemaal gebeurt. Wees open en geef ze het gevoel dat ze altijd bij jou als ouder/verzorger terecht kunnen met vragen.

Tegendraads gedrag

Pubers kunnen van de ene op de andere dag veranderen van een gezellig kind in een tegendraads, vervelend en koppig kind. Het kan zijn dat je kind je tot wanhoop drijft.  Pubers krijgen de wil om zelfstandig te worden. Wanneer je daar als ouder tegenin gaat, kan dit veel ruzie veroorzaken. Toch moet je als ouder/verzorger niet vergeten dat je kind graag goed contact met je wil. Een puber heeft aandacht nodig. Blijf daarom luisteren, praten en overleggen.

Hoe zorg je dat je goed contact houdt met je kind?

De volgende tips kunnen je helpen om goed contact met je kind te houden, ondanks eventuele spanningen.

  • Laat zien dat je interesse hebt in hoe het met hem/haar gaat en wat er in zijn/haar hoofd omgaat. Probeer je eigen mening op de achtergrond te houden, dit wordt namelijk snel een ‘preek’. Hierdoor ontstaat er alleen maar afstand tussen jullie.
  • Neem de wensen, gevoelens en ideeĆ«n van je kind serieus. Hier hechten pubers veel waarde aan. Dit betekent niet dat je alles goed moet vinden.
  • Houd vast aan de normen en waarden die jij belangrijk vindt, ook al vind je kind dit onzin. Kinderen hebben duidelijkheid en vastigheid nodig.
  • Praat over regels en grenzen. Maak samen duidelijke regels en geef advies. Je wordt steeds meer adviseur dan opvoeder doordat je je kind steeds meer los moet laten.
  • Vertrouw erop dat het goed komt. Het is nog steeds hetzelfde kind, alleen sommige eigenschappen worden in de puberteit duidelijker. Andere eigenschappen verdwijnen misschien.
  • Probeer lol te maken met je kind en de puberteit ook als een leuke periode te zien. Je zoon wordt langzamerhand een man en/of je dochter een vrouw.

Extreem gedrag

Gaat jouw kind naar jouw mening echt te ver? Maak je je echt zorgen om zijn/haar gedrag? Twijfel je of je in moet grijpen? Neem dan contact op met het CJG. Ook kun je meer informatie lezen op websites zoals www.qpido.nl of www.korrelatie.nl.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.