Kindermishandeling

Kindermishandeling

Gemiddeld zit in iedere schoolklas van 30 leerlingen, één kind dat mishandeld wordt. Kindermishandeling is niet alleen lichamelijk geweld. Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Ook bijvoorbeeld verwaarlozing en seksueel misbruik vallen eronder. Veel slachtoffers krijgen geen hulp omdat niemand aan de bel trekt.

Waar komt het voor?

Kindermishandeling komt vaak voor in de huiselijke kring. Door bijvoorbeeld de ouders of verzorgers van het kind. Vaak mishandelen ouders hun kind(eren) omdat ze niet goed weten hoe ze met hun kind(eren) om moeten gaan. Maar ook andere volwassenen kunnen en kind mishandelen, omdat het kind afhankelijk is van hen. Bijvoorbeeld leidsters van peuterspeelzalen, leraren of sporttrainers.

Signalen van kindermishandeling

Dit zijn een paar signalen die kunnen wijzen op kindermishandeling:

  • stil of teruggetrokken gedrag of juist heel druk gedrag;
  • schrikken van aanrakingen;
  • vaak verwondingen hebben;
  • een onverzorgd uiterlijk door vieze, kapotte kleren of ongewassen haren en lichaam;
  • ouders die vaak schreeuwen tegen hun kind of vaak negatieve dingen zeggen over hun kind.

Maakt u zich zorgen om een kind?

Misschien heb je signalen opgevangen die kunnen wijzen op kindermishandeling. Het is belangrijk dat je iets doet. Is er namelijk echt sprake van kindermishandeling, dan houdt dit niet vanzelf op. Soms kun je met simpele, praktische hulp de ouders/verzorgers een heel eind op weg helpen. Vraag (anoniem) advies aan Veilig Thuis via telefoonnummer 0800 2000 of kijk op www.vooreenveiligthuis.nl. Je kunt bij Veilig Thuis ook een melding doen van kindermishandeling. Wanneer het nodig is, zorgt Veilig Thuis dat het kind hulp krijgt. Ook kun je terecht bij het CJG en de wijkagent (tel.: 0900 8844).

Directe nood? Neem contact op met de politie!

Als er acuut gevaar dreigt voor een kind bel dan 112, het landelijke alarmnummer. Dit nummer is alleen voor noodgevallen.

Kindertelefoon

Kinderen die willen praten over problemen die ze thuis hebben, kunnen bellen of chatten met de Kindertelefoon. Het telefoonnummer is 0800 0432 (gratis). Op www.kindertelefoon.nl staat meer informatie.

Gebruikt u zelf wel eens geweld?

Vaak wordt geweld gebruikt vanuit een gevoel van machteloosheid. Maar geweld gebruiken maakt veel kapot en is nooit goed te praten. Daarom is het goed om hulp te zoeken. Je kunt terecht bij Veilig Thuis maar je kunt ook naar je huisarts gaan. De huisarts verwijst je door naar een gedragstherapeut als dit nodig is.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.