Verslaafd?!

Verslaafd?!

We spreken van verslaving als je een onweerstaanbare behoefte hebt om een bepaald middel te gebruiken, of je lichaam dit nodig heeft of niet. Verslaving is daarom een vorm van afhankelijkheid: je kunt niet meer zonder. Je moet gebruiken of je moet doorgaan om je goed te voelen. Dit kan zelfs ten koste gaan van kinderen en andere familieleden. Zij kunnen hierdoor, net als jij, blijvende schade oplopen.

Wat is een verslaving?

Verslaving is een ziekte. Omstandigheden zoals omgeving, aanleg en karakter kunnen een rol spelen bij de oorzaak van een verslaving. Toch raak je niet zomaar verslaafd, het is een proces dat soms jaren duurt. Hoe lang het duurt voordat je verslaafd bent hangt ook samen met het middel of de bezigheid. Sommige middelen leiden sneller tot verslaving dan anderen.

Ben ik verslaafd?

Vaak is het lastig om voor jezelf te bepalen of je verslaafd bent. Of je daadwerkelijk verslaafd bent kun je aan een aantal dingen merken:

  • Controleverlies. Je bent niet meer in staat om te minderen.
  • Je gebruikt meer dan je van plan was of je bent langer/vaker bezig dat je van plan was.
  • Je komt in de problemen door je gebruik of je gedrag.
  • Je moet er veel aan denken of je bent er veel mee bezig.
  • Je krijgt ontwenningsverschijnselen als je niet gebruikt of er niet mee bezig bent.

Je kunt ook de online test van Jellinek doen om te kijken of je verslaafd bent of in de risicogroep zit.

Het overwinnen van een verslaving kan een jarenlang proces zijn. Het betekent vaak dat je opnieuw inhoud moet geven aan je leven. Hoe langer je verslaafd bent, hoe lastiger het is om het patroon te doorbreken. En als je er eenmaal vanaf bent, blijf je extra gevoelig voor het middel.

Vraag om hulp wanneer je verslaafd bent 

Als je verslaafd bent is het belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Het is belangrijk voor jou maar vooral ook voor je kinderen dat jij van je verslaving af komt. Je kunt terecht bij de huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar gespecialiseerde verslavingszorg. Je gaat op afspraak naar de zorginstelling of de hulpverlener komt bij je thuis.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.