Voeding voor peuters

Voeding voor peuters

Goede voeding is belangrijk om je peuter gezond op te laten groeien. Goede voeding betekent vooral gezond en afwisselend eten, met af en toe iets tussendoor. Het kan zijn dat je peuter moeite krijgt met het eten van bepaalde dingen of dat er overgewicht gaat ontstaan. Als ouder heb je hier vaak invloed op.

Wat heeft een peuter aan voeding nodig per dag?

Als je kind mee-eet volgens de Schijf van Vijf en extra vitamine D slikt, krijgt je peuter alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Vanaf 1 jaar eet je kind met de pot mee: ontbijt, lunch en avondeten en maximaal vier keer iets tussendoor. Je kind mag in principe alles eten wat jij ook eet, maar dan wat minder. Let nog wel op met rauwe dierlijke producten omdat je kind daar sneller een voedselinfectie van krijgt. Op de webpagina ‘Voorbeeld voedingsschema’s voor dreumes en peuter’ van het Voedingscentrum kun je ideeĆ«n op doen over wat je je kind te eten geeft per dag.

Vitamine D in voeding

In onze voeding zitten in principe alle vitamines en mineralen die we nodig hebben. Peuters kunnen wel extra vitamine D gebruiken. Vitamine D zorgt voor de opbouw van de botten. Kinderen tot 4 jaar hebben het hele jaar door dagelijks 10 microgram vitamine D extra nodig, naast de hoeveelheid vitamine D in hun voeding. Je kunt vitamine D kopen bij de drogist of apotheek.

Moeilijke eters

Vanaf de peuterleeftijd kunnen kinderen moeilijk gaan doen over wat ze wel en niet willen eten. Soms zal je kind wel 10 tot 15 keer moeten proeven voordat hij aan een smaak gewend is. Uiteindelijk gaan kinderen wel persoonlijke smaakvoorkeuren ontwikkelen.
Dwingen om iets te eten werkt helemaal verkeerd. Als het bij een hapje blijft: prima. Straf je kind niet als hij iets niet wilt eten, volgende keer beter. Het niet willen eten hoeft niet altijd iets te maken te hebben met niet lusten. De ene keer wil het wel en de andere keer wil het niet.
Om je kind beter te laten eten kun je een aantal dingen proberen. Zo zou je het eten wat je kind niet lekker vind kunnen combineren met iets lekkers of het op een andere manier klaarmaken. Of laat je kind helpen met klaarmaken en laat het tussendoor snoepen van de groenten. Schep kleine porties op.
Mochten deze tips niet werken en/of maak je je zorgen om je kind? Neem dan contact op met je huisarts, het consultatiebureau, Yunio (tel.: 0900-9864, www.yunio.nl) of het CJG.

Overgewicht en voeding

Om overgewicht bij kinderen te voorkomen, is het belangrijk dat ze gezond eten:

  • Zorg dat je kind niet te veel extra’s krijgt, zoals koek, snoep, zoute snacks, limonade en frisdrank met suiker.
  • Geef ook niet te veel sap.
  • Beweging is net zo belangrijk als gezond eten. Minimaal 1 uur per dag flink bewegen helpt voor een gezond gewicht. Stimuleer je kind om veel te bewegen en buiten te spelen.

Als je kind (iets) te zwaar is, wil dat niet perse zeggen dat het niet gezond genoeg eet. Het is niet verstandig om je kind te laten afvallen zonder begeleiding van een deskundige en/of arts. Kinderen hebben namelijk alle voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Vraag daarom advies aan je consultatiebureau of huisarts.

Voedingscentrum

Op www.voedingscentrum.nl vind je meer informatie over goede voeding en een gezond eetpatroon voor peuters en wat te doen als je te maken hebt met een moeilijke eter.

 

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.