Zindelijkheid bij peuters

Zindelijkheid bij peuters

Wanneer wordt je peuter zindelijk en wanneer begin je met zindelijkheidstraining? De meeste kinderen beginnen zindelijk te worden als ze tussen de 2 en 3 jaar oud zijn. Het duurt dan nog een halfjaar tot een jaar voordat je kind ook ’s nachts zindelijk is. Meisjes zijn wat eerder zindelijk dan jongens. Er zijn ook kinderen die pas na hun vierde jaar zindelijk worden. Elk kind is weer anders en wordt dus ook anders zindelijk. Sommige kinderen gebruiken eerst een potje, anderen gaan meteen op de wc.

Wanneer kun je beginnen met zindelijkheidstraining?

Kinderen kunnen pas zindelijk worden als ze eraan toe zijn. Je kunt merken of je kind eraan toe is doordat:

  • Je kind steeds vaker een droge luier heeft.
  • Je kind in de gaten heeft dat het plast of poept.
  • Je kind belangstelling heeft voor wat er uit zijn of haar lichaam komt.
  • Je kind de luier uit wil doen.

Zindelijkheidstraining

Als je kind eraan toe is om zindelijk te worden kun je het beste beginnen met een potje. Je kind kan er dan zelf op gaan zitten. Begin niet met het potje als je kind ziek is of als er veel te gebeuren staat, zoals de komst van een nieuwe baby of een verhuizing. Ook is het verstandig om je kind te laten wennen aan de wc. Je kunt je kind meenemen als je zelf naar de wc gaat en laten zien hoe het gaat en hoe je moet doortrekken. Verder is het leuk om je kind voor te lezen uit boekjes over zindelijk worden. Geef je kind vooral ook complimentjes als het iets goed heeft gedaan, bijvoorbeeld als het tegen je gezegd heeft dat het naar de wc moet. Het kan best zijn dat je kind opeens toch weer in de broek gaat plassen. Het is verstandig om dan rustig te blijven en niet boos of ongeduldig te worden. Het gaat vanzelf weer beter.

Bedplassen en zindelijkheid

De meeste kinderen worden tussen het derde en vierde jaar ’s nachts zindelijk. Sommige kinderen van 5 jaar of ouder worden ’s nachts niet wakker van een volle blaas. Ongeveer 15 procent van de kinderen tussen de 5 en 6 jaar plast een of meerdere keren per week in bed. Als ze ouder worden, verdwijnt het bedplassen meestal vanzelf.
Kinderen die ’s nachts in bed plassen schamen zich daar meestal voor. Hoe ouder kinderen worden, hoe vervelender ze het bedplassen gaan vinden. Ook voor de ouders is het lastig. Er zijn een aantal dingen die je als ouder kunt doen om bedplassen te verhelpen:

  • Blijf positief tegen je kind. Leg steeds uit dat het bedoeling is dat het bed droog blijft. Een luier is geen goed idee, en straf geven heeft geen zin.
  • Wees geduldig en zet je kind niet onder druk. Het is niet binnen een paar dagen over.
  • Geef je kind ’s avonds wel genoeg te drinken. Als de blaas te leeg is, voelen kinderen ’s nachts niet dat ze moeten plassen. Zo leren ze het gevoel niet goed kennen.
  • Je kunt je kind wakker maken voordat je zelf naar bed gaat en dan laten plassen. Het is dan wel belangrijk dat het kind goed wakker is en beseft dat het plast.
  • Stickermethode: Je kind mag elke keer als het droog is gebleven een sticker op de kalender plakken. Spreek af dat je kind bijvoorbeeld na 10 droge nachten een klein cadeautje krijgt.

Meer informatie of hulp over zindelijkheid?

Op de website www.kenniscentrumbedplassen.com kun je meer informatie vinden over bedplassen. Ook kun je op de webpagina ‘PIPO polikliniek’ van het SKB kijken. Hier vind je folders met basisadviezen over zindelijkheid en informatie over PIPO. De PIPO polikliniek is een polikliniek voor kinderen met plas- en incontinentieproblemen en voor kinderen met poepproblemen. Je kunt hier alleen terecht als je een doorverwijzing hebt van de huisarts of een jeugdarts.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Jeugdloket.
(0544) 39 35 97 (werkdagen, 09:00-17:00 uur)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.