Eenzaamheid bij ouderen

Eenzaamheid bij ouderen

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of verlaten. Het is een gevoel van leegte, verdriet en soms van angst. Het eenzame gevoel is iets heel persoonlijks. Van de ruim 2,9 miljoen 65-plussers voelen bijna 900.000 mensen zich eenzaam. Eenzaamheid is slecht voor de gezondheid. Het verhoogt de bloeddruk, leidt tot stress en vergroot de kans op een depressie.

U bent pas eenzaam als u het niet fijn vindt dat u relaties of contacten mist. Iemand met weinig contacten hoeft niet altijd eenzaam te zijn. Daarnaast kan iemand met veel mensen om zich heen toch eenzaam zijn. Anderen kunnen moeilijk zien of iemand zich eenzaam voelt. Dit maakt eenzaamheid moeilijk in te schatten.

Hoe ontstaat eenzaamheid?

Eenzaamheid is vaak het gevolg van een verandering in iemands leven. Denk aan een verhuizing, het wegvallen van een partner of familielid of het minder goed kunnen bewegen. Ook voelt de een zich sneller eenzaam dan de ander. Soms verdwijnt het gevoel van eenzaamheid wanneer u beter in uw vel zit. Maar het kan ook zijn dat de u steeds verder wegzakt in het eenzame gevoel. Sommige mensen zijn jarenlang eenzaam en weten niet meer hoe ze contact moeten maken. Ze kunnen zich niet meer verbinden met de wereld om hen heen.

Tips tegen eenzaamheid

Het kan zijn dat u zelf eenzaam bent of iemand die u kent is eenzaam. Wanneer u zelf eenzaam bent kunt u de volgende tips opvolgen. Wanneer u iemand kent die eenzaam dan kun je met diegene praten en samen deze tips proberen op te volgen:

  • Maak een lijstje van mensen die u eerder veel sprak maar nu niet meer. Misschien is het leuk om het contact weer te verbeteren.
  • Zijn er mensen met wie u niet zoveel contact hebt maar wel zou willen dat dit meer wordt? Praat dan eens over wat u de laatste tijd bezighoudt en vraag daar ook naar bij de ander.
  • Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander!
  • Bied buren of kennissen uw hulp: oppas van kinderen of huisdieren enzovoort.
  • Maak contact met mensen in de buurt bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
  • Als u een hond hebt, maak een praatje met andere hondenbezitters.
  • Veel mensen ervaren (h)erkenning in contact met lotgenoten op een bepaald gebied, bijvoorbeeld bij een patiëntenvereniging of nabestaandengroep.
  • Zoek informatie op internet hoe u beter met eenzaamheid kunt omgaan (online cursus, tips).
  • U kunt ook contact opnemen met een telefonische hulplijn als de ouderentelefoon (0900 – 6080100  5ct p/m). Hier kunt u terecht met al uw vragen, gedachten en gevoelens. Er zit altijd iemand klaar om u te woord te staan.
  • Zoek in de gemeentegids of op internet naar verenigingen op uw interessegebied.

Contactmogelijkheden in Oost Gelre

In Oost Gelre kunt u op verschillende manieren makkelijk in contact komen met anderen:

  • De KBO’s (seniorenbonden) binnen de gemeente Oost Gelre bieden een bezoekdienst voor ouderen die weinig contact hebben en zich eenzaam voelen. Er kan iemand bij u thuis komen om te praten. Ook worden er ochtenden georganiseerd op een locatie waar u zo binnen kunt komen lopen.

KBO, afd. Groenlo/Zwolle: 0544-463480, [email protected]
KBO, afd. Harreveld: 0544-373630, [email protected] 
KBO, afd. Lichtenvoorde: www.kbolichtenvoorde.nl, [email protected] 
KBO, afd. Lievelde: 0544-373081, [email protected]
KBO, afd. Mariënvelde: 0544-351702
KBO, afd. Vragender: 0544-374287, [email protected]
KBO, afd. Zieuwent: 0544-351409

  • De ENO (Ernst Nut en Ontspanning voor Ouderen) in Groenlo organiseert activiteiten als biljarten, kaarten, sjoelen en handwerken voor invaliden en ouderen.
    Contact: 0544-463084, [email protected]
     
  • Bij Careaz Antoniushove in Lichtenvoorde is iedereen welkom om een kopje koffie te drinken, een warme maaltijd te eten of mee te doen aan activiteiten. Zo biedt Careaz Antoniushove senioren die door nieuwe regels langer thuis moeten blijven wonen, een ontmoetingsplek.
    Contact: 0544-372688
     
  • De Zonnebloem organiseert verschillende activiteiten en bezoek aan huis voor ouderen, zonder dat u lid van de Zonnebloem hoeft te zijn.
    Groenlo/Zwolle: 0544-466267, [email protected]
    Harreveld: 0544-373642, [email protected]
    Lichtenvoorde: 0544-372783, [email protected]
    Lievelde: 0544-376210, [email protected]
    Mariënvelde: 0544-352049, [email protected]
    Vragender: 0544-375323
    Zieuwent: 0544-351768

Naast deze mogelijkheden zijn er nog veel meer dingen te doen voor ouderen in Oost Gelre. Kijk bijvoorbeeld eens op het Vrijwilligersprikbord, onze Sociale Kaart of in de gemeentegids van Oost Gelre. Ook staan er regelmatig leuke activiteiten en inloopvoorzieningen in onze agenda - deze vindt u op de startpagina van Samen in Oost Gelre.

 

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Wmo-loket:
(0544) 39 36 16 (09.00-17:00)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Uw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig

Velden zo volledig mogelijk invullen

* De inhoud van dit veld is verplicht.

Nadat wij uw ondersteuningsvraag hebben ontvangen, nemen wij binnen 3 werkdagen via mail of telefoon contact met u of uw contactpersoon op.