Durf om hulp te vragen!

Durf om hulp te vragen!

Kunt u bepaalde werkzaamheden niet meer uitvoeren? Of heeft u hulp nodig bij andere problemen? Er zijn genoeg mensen die u graag helpen. Ook al bieden zij dat niet altijd uit zichzelf aan. Mensen helpen elkaar graag. U zou bijvoorbeeld hulp kunnen vragen aan uw buren, kennissen, vrienden en familie. Het kan ook zijn dat zij iemand anders kennen, die u kan helpen.

Waar kunt u hulp bij vragen?

Voorbeelden van klusjes waarbij u hulp kunt vragen van iemand:

  • Boodschappen doen en koken. Zo kunt u samen naar de winkel gaan. Misschien is het alleen al prettig als iemand af en toe de zware dingen voor u meeneemt. En u kunt gezellig samen koken. Of u vraagt of iemand af en toe wat meer wil koken zodat er voor u wat over blijft.
  • Schoonmaken. Maak een lijstje van wat u zelf niet meer kunt doen. Spreek met elkaar af dat u samen bezig gaat met schoonmaken. U doet de dingen die u nog kunt en de ander doet de rest.
  • Vervoer. Vraag of u met iemand mee mag rijden. Heeft u een eigen auto, maar kunt u niet meer zelf rijden? Dan kan iemand anders u misschien vervoeren in uw auto. Zo kunt u bijvoorbeeld samen boodschappen doen met uw auto.

Hulp aanvaarden

Er zijn misschien mensen die het u al eens hebben gevraagd: “Kan ik iets voor u meenemen? Ik ga toch naar de supermarkt.” Het kan lastig zijn om de hulp van een ander aan te nemen. U wilt liever alles zelf doen, terwijl dit eigenlijk niet meer gaat of u wil de ander niet tot last zijn. Zonder hulp loopt u het risico om overbelast te raken of gezondheidsklachten te krijgen. Daarom  is het goed dat u de hulp gewoon aanneemt.
Tips:

  • Bedenk dat mensen het vaak juist prettig vinden als ze kunnen helpen.
  • Geef eerlijk aan dat u het moeilijk vindt om iets uit handen te geven. Dat snapt een ander best. U kunt dan ook uitleggen of voordoen hoe u het altijd doet.
  • Probeer ondertussen zelf wat anders te doen zodat u niet in de stoel zit te wachten terwijl iemand anders voor u in de weer is.

Niemand om hulp aan te vragen?

Wanneer u niemand in uw omgeving heeft om hulp aan te vragen kunt u een oproep plaatsen op het vrijwilligersprikbord. Een (onbekende) vrijwilliger kan u misschien helpen.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Wmo-loket:
(0544) 39 36 16 (09.00-17:00)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Uw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig

Velden zo volledig mogelijk invullen

* De inhoud van dit veld is verplicht.

Nadat wij uw ondersteuningsvraag hebben ontvangen, nemen wij binnen 3 werkdagen via mail of telefoon contact met u of uw contactpersoon op.