Euthanasie - Vrijwillig levenseinde

Euthanasie - Vrijwillig levenseinde

Misschien denkt u na over euthanasie, voor uzelf of voor een geliefde. Bij euthanasie wordt het leven van een persoon op een waardige manier beëindigd door het nemen van medicijnen. Het is altijd de vrije wil van de persoon zelf. Euthanasie wordt door een arts uitgevoerd. Volgens de Nederlandse wet mag euthanasie alleen uitgevoerd worden bij uitzichtloos en ondraaglijk lijden.

Euthanasiewet

Euthanasie en hulp bij zelfdoding is onder voorwaarden (de zorgvuldigheidseisen) toegestaan. Het mag alleen door een arts uitgevoerd worden. Dit staat beschreven in de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (de Euthanasiewet). Euthanasie is dus wel strafbaar als de uitvoerende arts zich niet houdt aan de zorgvuldigheidseisen. Ook moet de arts de euthanasie melden.

Verzoek tot euthanasie

Een verzoek kan alleen door de persoon zelf worden gedaan. De familie kan niet om euthanasie vragen. Om een verzoek te doen moet de persoon zelf kunnen bepalen of hij/zij toestemming geeft (wilsbekwaam zijn). Een arts mag het verzoek weigeren. Als u hier niet mee eens bent en er volgens u wel aan de zorgvuldigheidseisen voldaan wordt dan kunt u bij andere arts om een second opinion vragen. Ook zou u kunnen informeren bij de Levenseindekliniek.

Wilsverklaring

Een verzoek tot euthanasie moet schriftelijk worden vastgelegd in een wilsverklaring. In een wilsverklaring wordt door de persoon precies aangegeven onder welke omstandigheden hij/zij wil dat de arts euthanasie uitvoert. Het is een verzoek aan de arts. Een arts is niet verplicht om de wilsverklaring uit te voeren. Het verzoek moet altijd voldoen aan de zorgvuldigheidseisen uit de Euthanasiewet.
Meer informatie vindt u op de webpagina ‘Wat is een wilsverklaring?’ van de Rijksoverheid.

Praten over het onderwerp

Het is belangrijk dat u met iemand praat over dit onderwerp. Lees de brochure ‘Spreek op tijd over uw levenseinde’ van de KNMG. Probeer het te bespreken met uw dierbaren en een arts. Dat kan uw huisarts zijn, maar ook een specialist van het ziekenhuis of bijvoorbeeld het verpleeghuis. Voer het gesprek met de arts waar u het meeste contact mee heeft.

Meer informatie

Voor meer informatie over euthanasie kijk eens op de volgende websites/informatiebronnen:

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Wmo-loket:
(0544) 39 36 16 (09.00-17:00)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Uw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig

Velden zo volledig mogelijk invullen

* De inhoud van dit veld is verplicht.

Nadat wij uw ondersteuningsvraag hebben ontvangen, nemen wij binnen 3 werkdagen via mail of telefoon contact met u of uw contactpersoon op.