Geldproblemen

Geldproblemen

Veel mensen vinden het moeilijk om met geld om te gaan en minder geld uit te geven. Sommige mensen raken daardoor in de schulden. Het kan zijn dat er een ingrijpende verandering in uw levenssituatie (bijvoorbeeld overlijden, scheiding, etc.) heeft plaatsgevonden waardoor u in de problemen bent gekomen. Ook als u een uitkering of een minimumloon heeft, is het vaak lastig om rond te komen.

Ga eerst bij uzelf na of u de volgende dingen al geprobeerd heeft:

Administratie

Wanneer u uw administratie nog niet goed op orde heeft is het belangrijk dit eerst te doen. U heeft dan beter inzicht in wat uw inkomsten en uitgaven zijn. Probeer minimaal eens per week uw administratie bij te houden. Kijk op de webpagina ‘Grip op uw geld’ van het Nibud voor tips. Humanitas biedt hulp om uw financiële administratie op orde te krijgen. Ook vindt u op www.klikvoorhulp.nl/geldzaken/informatie hulpmiddelen en u kunt contact opnemen met een budgetcoach.

Toeslagen en landelijke subsidies

Het is belangrijk dat u controleert of u al gebruik maakt van de toeslagen waar u recht op heeft. Op www.berekenuwrecht.nl van het Nibud kunt u precies kijken waar u recht op heeft en hoeveel deze regelingen u opleveren.

Besparen

Vaak kan er op een aantal dingen bespaard worden, waardoor u maandelijks meer geld over houdt. Kijk voor tips op de webpagina ‘Besparen? Maak en plan!’ van het Nibud. Milieu Centraal geeft bespaartips op verwarming, warm water, apparaten en verlichting. Ook kunt u de Bespaartest doen.

Uitkering aanvragen

Wanneer u geen baan heeft kunt u een uitkering aanvragen. Vraag ook een uitkering aan als u weet dat u ontslag krijgt of uw werk kwijtraakt. Voor u een uitkering aanvraagt moet u zich inschrijven bij het UWV. Kijk hiervoor op www.werk.nl.

Beginnende schulden

Heeft u beginnende schulden? Dan kunt u ze zelf aanpakken. De website www.zelfjeschuldenregelen.nl helpt u daarbij.

Hulp en regelingen bij een minimuminkomen

Er zijn verschillende organisaties en regelingen die u kunnen helpen om het financieel te redden:

  • De voedselbank. Voorwaarde is dat u te weinig geld heeft om van te leven, na aftrek van de vaste lasten. U kunt bij de voedselbank bij u in de buurt terecht voor meer informatie of kijk op www.oost-achterhoek.voedselbankennederland.nl.
  • Kwijtschelding bij de gemeente. U hebt hier recht op als uw inkomen rond het bijstandsniveau ligt. Kijk voor meer informatie op de webpagina ‘Kwijtschelding’ van de gemeente Oost Gelre.
  • Als u een chronische ziekte of een handicap heeft, moet u misschien extra kosten maken voor zorg, vervoer, hulpmiddelen, aanpassingen en voorzieningen. Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor regelingen om de meerkosten te compenseren. Kijk op www.meerkosten.nl voor meer informatie.
  • Wanneer u bijzondere kosten moet maken, die u niet zelf kunt betalen, kunt u aanspraak maken op de bijzondere bijstand. Hiervoor kunt u terecht bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek. Zij kunnen u ook over alle eventuele tegemoetkomingen informeren. Kijk voor meer informatie op www.sdoa.nl of neem contact op met de SDOA.

Schuldhulp

Wanneer u er niet uitkomt, kunt u schuldhulpverlening krijgen. In Oost Gelre kunt u terecht bij SchuldHulpMaatjes voor advies en schuldhulp. Er komt een vrijwilliger bij u langs die u helpt om orde op zaken te stellen en dit zo te houden. De vrijwilliger biedt persoonlijke ondersteuning en werkt samen met de Sociale Dienst en maatschappelijke organisaties. Kijk voor meer informatie op www.uitdeschulden.nu.U kunt ook contact opnemen met de Stadsbank. Medewerkers van de Stadsbank Oost Nederland zoeken samen met u naar een passende oplossing voor uw financiële problemen. Voor meer informatie kunt u bellen met de Stadsbank via (088) 76 63 666 of e-mailen naar [email protected].

Schuldsanering

Wanneer u er met uw schuldeisers niet uitkomt, kunt u schuldsanering aanvragen. Dit is geregeld via de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Schuldsanering biedt de mogelijkheid om toch van alle schulden af te komen. Lees de brochure ‘Schulden oplossen met de Wsnp’ van de Raad voor rechtsbijstand voor meer informatie.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA).
(0544) 47 42 00

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.

Na het aanmelden ontvang je een mail met daarin informatie voor verder contact en kennismaking met de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA).