Geldzaken - Volwassene

Geldzaken - Volwassene

Een goed inzicht in uw geldzaken is belangrijk om onbezorgd te kunnen leven. Om alles op orde te houden moet u uw administratie bijhouden, op tijd belastingaangifte doen, tijdig uw schulden afbetalen, en niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Zo voorkomt u dat u geldproblemen krijgt.

De administratie

Inzicht in uw geldzaken begint bij de administratie. Om overzicht te hebben moet u uw inkomsten en uitgaven noteren. Het is belangrijk dat u uw administratie wekelijks bijhoudt.  Op de webpagina ‘Een administratie bijhouden’ van het Nibud staat precies aangegeven hoe u uw administratie bij kunt houden. Ook kunt u hier hulp voor krijgen van SchuldHulpMaatjes (ook al heeft u nog geen schulden). Kijk voor meer informatie op www.uitdeschulden.nu.

Toeslagen en landelijke subsidies

Veel mensen komen in aanmerking voor toeslagen en landelijke subsidies. Op de Nibudsite www.berekenuwrecht.nl kunt u zien op welke landelijke tegemoetkomingen u recht heeft. U kunt direct berekenen wat deze regelingen u opleveren. Daarnaast vindt u de instantie waar u de aanvraag voor tegemoetkoming kunt doen, bijvoorbeeld de Belastingdienst. Vaak kan de aanvraag zelfs direct via internet.

Sparen

U kunt geld sparen om later dingen aan te schaffen die u nodig hebt of graag wilt. Denk hierbij aan:

  • Doelen op de korte termijn zoals: een dagje uit, nieuwe kleding, enzovoort.
  • Doelen op de lange termijn zoals: een vakantie, een verbouwing, enzovoort.
  • Onverwachte uitgaven, zoals een nieuwe wasmachine of een grote reparatie.

Om te sparen kunt u een spaarrekening openen. Kies een spaarrekening die bij u en uw spaardoel passen. Uw bank kan u hierover verder informeren. Kijk op de pagina ‘Een spaarrekening kiezen’ van het Nibud voor de belangrijkste punten waar u op moet letten bij het kiezen van een spaarrekening. Over het geld dat op uw spaarrekening staat ontvangt u rente. Dit percentage verschilt per bank en per soort spaarrekening.

Lenen

Om een bepaalde aankoop te doen kunt u ook lenen in plaats van sparen. Lenen kost altijd geld door de rente die u moet betalen. Bij sparen krijgt u juist rente en zit u niet vast aan verplichte aflossingen. Soms kan een lening wel een goede uitkomst zijn. Belangrijk is dat u de kosten en risico’s goed in beeld heeft en genoeg ruimte in uw begroting heeft voor de rente en aflossing. Kijk voor tips op de webpagina ‘Een lening afsluiten?’ van het Nibud.

Besparen

Vaak kan er op een aantal dingen bespaard worden, waardoor u maandelijks meer geld over houdt. Om te besparen kunt u de volgende stappen ondernemen:

  • Bedenk waar u op kan bezuinigen. Verdeel uitgaven in uitgaven die moeten (vaste lasten) en uitgaven die mogen. Besparen gaat het makkelijkst op uitgaven die mogen (abonnementen, auto, boodschappen). Maar ook op uitgaven die moeten kunt u besparen (korter douchen, lichten vaker uit).
  • Maak keuzes. Zet uw uitgaven op uw persoonlijke volgorde van belangrijkheid. Bespaar op de uitgaven die onderaan uw lijstje staan.
  • Maak een bespaarplan. Als u heeft bedacht waarop u gaat bezuinigen, maakt u dit concreet. Hoe gaat u het precies doen en wanneer is het geslaagd?
  • Houd precies bij wat de besparing oplevert.

Milieu Centraal geeft bespaartips over verwarming, warm water, apparaten en verlichting. Ook kunt u de Bespaartest doen.

Verandering in levenssituatie

Een verandering in uw levenssituatie kan veel invloed hebben op uw geldzaken. Denk hierbij aan: kinderen krijgen, ziekte, pensioen, scheiden, verhuizen, enzovoort. Het is goed om u voor te bereiden zodat u ook in de nieuwe situatie uw geldzaken gezond houdt. Kijk voor informatie en tips hierover op de webpagina ‘Voorbereid op veranderingen’ van het Nibud.

Op www.wijzeringeldzaken.nl vindt u veel informatie over alles wat met geldzaken te maken heeft.

Geldproblemen

Het kan zijn dat u door omstandigheden uw geldzaken niet meer op orde heeft en in de problemen komt. Belangrijk is dat deze zo snel mogelijk opgelost worden, anders lopen de schulden vaak alleen maar op. Lees hier meer over in het artikel ‘geldproblemen’.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA).
(0544) 47 42 00

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Jouw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig
* De inhoud van dit veld is verplicht.

Na het aanmelden ontvang je een mail met daarin informatie voor verder contact en kennismaking met de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA).