Ik heb een chronische aandoening

Ik  heb een chronische aandoening

Een aandoening is ‘chronisch’ als het niet meer volledig hersteld kan worden en het een lange ziekteduur heeft. Met een chronische aandoening heeft u langdurig zorg nodig. Er zijn veel patiëntenverenigingen die u steun kunnen bieden met meer informatie, een luisterend oor en lotgenotencontact.

Toename van het aantal mensen met een chronische aandoening

Bijna één op de drie mensen heeft één of meer chronische aandoeningen.  Het aantal mensen met een chronische aandoening neemt toe doordat  aandoeningen eerder worden opgespoord en beter worden behandeld. Hierdoor kunnen patiënten met de aandoening langer blijven leven. Veel mensen met een chronische aandoening hebben meer dan één chronische aandoening.

Werk en inkomen

Door een chronische aandoening kunt u arbeidsongeschikt raken. U komt dan in de Ziektewet terecht. Wanneer u een werkgever heeft, wordt in de meeste gevallen uw loon doorbetaald. Als u geen (vast) werk heeft kunt u een Ziektewet-uitkering van het UWV krijgen.
Een Wajong-uitkering is speciaal voor mensen die al vanaf jonge leeftijd een ziekte of een beperking hebben. Kijk voor meer informatie op de webpagina ‘Ik kreeg jong een ziekte of handicap’ van het UWV.

Meerkosten

Leven met een chronische aandoening kan extra kosten met zich meebrengen. Denk hierbij aan kosten voor zorg, vervoer, hulpmiddelen, aanpassingen en voorzieningen. Er zijn verschillende regelingen om die meerkosten te compenseren. Kijk voor meer informatie op www.meerkosten.nl. Ook kunt u een tegemoetkoming van de gemeente krijgen. Of u hier recht op heeft hangt af van uw persoonlijke situatie. Inwoners van Oost Gelre die hier recht op hebben, ontvangen een brief van de gemeente. Neem voor meer informatie contact op met het Wmo-loket.

Hulp en steun van patiëntenverenigingen

Patiëntenverenigingen zijn organisaties die opkomen voor belangen van patiënten, hun ouders en andere familieleden. Er zijn verenigingen voor mensen met een bepaalde aandoening of handicap. Ook zijn er algemene patiëntenverenigingen. Bij de meeste verenigingen kunt u terecht voor:

  • voorlichting en informatie;
  • lotgenotencontact;
  • belangenbehartiging.

Veel patiëntenverenigingen vindt u op: patientenvereniging.startpagina.nl.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Wmo-loket:
(0544) 39 36 16 (09.00-17:00)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Uw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig

Velden zo volledig mogelijk invullen

* De inhoud van dit veld is verplicht.

Nadat wij uw ondersteuningsvraag hebben ontvangen, nemen wij binnen 3 werkdagen via mail of telefoon contact met u of uw contactpersoon op.