Persoonsgebonden budget (pgb) - Volwassene

Persoonsgebonden budget (pgb) - Volwassene

Het persoonsgebonden budget (pgb) is een budget waarmee u zelf zorgverleners in kunt huren voor de zorg u nodig heeft. Ook kunt u hiermee zelf hulpmiddelen kopen en gebruik maken van voorzieningen. Wanneer u een aanvraag heeft ingediend voor hulp of zorg kunt u zelf bepalen of u gebruik wil maken van een pgb. U kunt de zorg ook laten regelen door een zorginstelling. Dan kiest u voor zorg in natura.

Met een pgb kunt u zelf bepalen:

  • wie u komt helpen;
  • wanneer iemand u komt helpen;
  • wat deze hulp precies doet.

U kunt een pgb krijgen vanuit:

  • Wlz (Wet langdurige zorg). Dit is voor mensen die intensieve, langdurige zorg nodig hebben. De aanvraag wordt geregeld via het CIZ.
  • Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Dit is voor mensen die begeleiding, dagbesteding, kortdurend verblijf, hulp bij het huishouden, hulpmiddelen en voorzieningen nodig hebben. De aanvraag wordt geregeld via de gemeente.
  • Jeugdwet. Dit is voor kinderen die persoonlijke verzorging, begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf nodig hebben. De aanvraag wordt geregeld via de gemeente.
  • Zvw (Zorgverzekeringswet). Dit is voor mensen die persoonlijke verzorging en verpleging nodig hebben en voor intensieve kindzorg. De aanvraag wordt geregeld via uw zorgverzekeraar.

Wel of niet gebruik maken van een pgb

Het kan zijn dat u twijfelt of u gebruik moet maken van een pgb. De pgb-test helpt u om na te gaan of zelf uw zorg organiseren (pgb) bij u past. Wanneer u kiest voor een pgb moet u goed uit kunnen leggen waarom u bewust kiest voor een pgb en niet voor zorg in natura.

Budgetplan

Het schrijven van een budgetplan is een onderdeel van de pgb-aanvraag. In dit budgetplan moet u aangeven:

  • welke zorg u nodig heeft;
  • welke zorgverleners die zorg gaan leveren;
  • een budgetberekening (de verdeling van het budget per zorgverlener).

Waar wordt het bedrag gestort?

U krijgt het bedrag van het pgb niet op uw eigen rekening gestort, maar op een rekening van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit heet het trekkingsrecht. Het trekkingsrecht geldt voor alle pgb’s, behalve voor het pgb van de zorgverzekeraar.
De SVB beheert uw budget en controleer of u het pgb uitgeeft aan een zorgverlener waar u een overeenkomst mee heeft. U moet daarvoor de contracten met uw zorgverleners naar de SVB sturen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de volgende websites:

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Wmo-loket:
(0544) 39 36 16 (09.00-17:00)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Uw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig

Velden zo volledig mogelijk invullen

* De inhoud van dit veld is verplicht.

Nadat wij uw ondersteuningsvraag hebben ontvangen, nemen wij binnen 3 werkdagen via mail of telefoon contact met u of uw contactpersoon op.