Verpleging - Volwassene

Verpleging - Volwassene

Wanneer u door een lichamelijke ziekte, lichamelijke beperking of dementie steeds meer lichamelijke zorg nodig heeft kunt u gebruik maken van wijkverpleging. Dit is persoonlijke verzorging en verpleging aan huis. Daarnaast is er:

  • medisch-specialistische verpleging thuis;
  • intensieve verzorging en verpleging;
  • persoonlijke verzorging voor mensen met psychische problemen, een verstandelijke beperking of een zintuigelijke beperking;
  • het zorghotel;
  • het verpleeghuis.

Wat valt er onder wijkverpleging?

  • Alle zorg die gegeven moet worden vanwege een lichamelijke ziekte, lichamelijke beperking of dementie. Denk hierbij aan hulp bij het opstaan, wassen en aankleden, wondverzorging of het geven van injecties.
  • Intensieve kindzorg. Dit is voor kinderen zonder verstandelijke beperking maar wel met ernstige medische problemen en/of beperkingen.
  • Zorg in de laatste levensfase (palliatief terminale zorg).
  • Toezicht bij thuisbeademing (in bepaalde situaties).

Vergoeding en aanvraag wijkverpleging

Wijkverpleging wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. U betaalt geen eigen risico. Het is mogelijk om wijkverpleging zelf in te kopen met een persoonsgebonden budget (PGB). De wijkverpleegkundige kijkt samen met uw huisarts welke zorg u nodig heeft. U kunt zelf contact opnemen met een zorgaanbieder. Bij het kiezen kunt u advies vragen bij: het gemeenteloket, het sociale wijkteam, de huisarts en de transferverpleegkundige. Kijk voor meer informatie op de webpagina ‘Hoe krijg ik verpleging en verzorging thuis?’ van de Rijksoverheid.

Medisch-specialistische verpleging thuis (MSVT)

Dit is thuisverpleging onder verantwoordelijkheid van een medisch-specialist van het ziekenhuis. Deze verpleging wordt ook wel ‘ziekenhuis verplaatste zorg’ genoemd. Specialistische verpleging is bijvoorbeeld:

  • het inbrengen van een infuus;
  • het toedienen van medicijnen via een infuus;
  • zuurstof toedienen;
  • uitzuigen van de luchtpijp/keel.

Deze vorm van verpleging wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

Intensieve verzorging en verpleging

Als u blijvend 24 uur per dag zorg of toezicht nodig heeft kunt u zorg vanuit de Wlz (Wet langdurige zorg) aanvragen. Hulp uit uw omgeving, ondersteuning van de gemeente en/of wijkverpleging is niet genoeg om zelfstandig te blijven wonen.  U mag thuis blijven wonen als u dat wilt, maar de zorg thuis moet  wel verantwoord zijn. Om te kijken of u een Wlz-aanvraag kunt doen kunt u eerst de ‘Webcheck Wlz’ doen. U vindt de check op de homepage van de website van het Centrum Indicatiestelling zorg (CIZ). Op deze website staat ook aangegeven hoe u zorg vanuit Wlz kunt aanvragen.

Ondersteuning voor mensen met psychische problemen of een verstandelijke of zintuigelijke beperking

Mensen die hulp bij de persoonlijke zorg nodig hebben vanwege psychische problemen, een verstandelijke beperking of een zintuigelijke beperking kunnen bij het Wmo-loket begeleiding aanvragen.

Naar het zorghotel

Als u bijvoorbeeld moet herstellen van een heupoperatie, maar dit kan niet thuis, dan is een zorghotel misschien een optie. Hier verblijft u terwijl u 24 uur per dag zorg tot uw beschikking heeft. U kunt er tijdelijk verblijven, van één nacht tot enkele weken. In een zorghotel maakt u twee soorten kosten: kosten voor de zorg en kosten voor het verblijf. De verpleging en verzorging zitten in het basispakket van de zorgverzekering. Of het verblijf ook wordt vergoed, kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar. Kijk voor meer informatie op www.erkendezorghotels.nl en www.zorghotels.nl.

(Tijdelijk) naar het verpleeghuis

Als thuis wonen niet meer gaat kunt u opgenomen worden in een verpleeghuis. Vraagt u zich af of het beter is dat u of iemand in uw omgeving naar het verpleeghuis gaat? Overleg dan met de verpleegkundige of de huisarts. Verblijf in een verpleeghuis valt onder de Wlz. U heeft hiervoor een indicatie nodig van het CIZ. U kunt ook tijdelijk naar het verpleeghuis na een ziekenhuisopname, om bijvoorbeeld te revalideren. Wilt u de kosten (grotendeels) vergoed hebben, dan moet u een indicatie van het CIZ aanvragen. De hoogte van de eigen bijdrage kunt u uitrekenen op de website www.hetcak.nl.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Wmo-loket:
(0544) 39 36 16 (09.00-17:00)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Uw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig

Velden zo volledig mogelijk invullen

* De inhoud van dit veld is verplicht.

Nadat wij uw ondersteuningsvraag hebben ontvangen, nemen wij binnen 3 werkdagen via mail of telefoon contact met u of uw contactpersoon op.