Verlies van dierbaren - Volwassene

Verlies van dierbaren - Volwassene

Ieder mens heeft te maken met het verlies van dierbaren in zijn leven. Het spreekt vanzelf dat dit veel verdriet en pijn veroorzaakt. Als u al wat ouder bent, vallen er om u heen steeds meer mensen weg. Dat hoort bij het ouder worden. Maar het is misschien niet iets waar u gemakkelijk mee om kunt gaat.

Rouwverwerking bij verlies van dierbaren

U heeft een dierbare verloren. Dit  betekent dat u bezig bent met rouwen. Rouwen omvat alle reacties op het verlies van iemand met wie u een hechte band had. Het is een ingrijpende gebeurtenis en kan allerlei gevoelens en lichamelijke klachten met zich mee brengen. U moet daarmee omgaan. Misschien heeft u veel baat bij hulp en steun van anderen. Het is moeilijk te zeggen hoe lang u bezig bent met rouwen. Het verloopt voor iedereen anders. Het besef dat uw dierbare is overleden dringt geleidelijk door. Alleen door het overlijden te aanvaarden, kunt u de pijn van het gemis gaan voelen. Uw dierbare leeft voort in uw herinnering. U geeft het overlijden van uw dierbare een plekje en u maakt daarmee weer ruimte voor andere dingen in uw leven.

Ermee omgaan

U moet op uw eigen manier door het proces van rouwverwerking heen gaan, hoe moeilijk dat misschien ook is. Het is verstandig dat u daarvoor de tijd en ruimte neemt die nodig heeft. Tips om ermee om te kunnen gaan:

  • Probeer zoveel mogelijk uw emoties met anderen te delen. Praten over uw verlies is een belangrijke manier om het verlies te verwerken.
  • Emoties op een andere manier uiten. Bijvoorbeeld door ze op te schrijven of door ze op een creatieve manier te uiten: schilderen, knutselen, muziek maken, enzovoort.
  • Vindt troost en steun bij uw geloof.
  • Voel goed aan welke behoeften u heeft en doe dit. De ene keer wilt u misschien liever alleen zijn, en de andere keer heeft u behoefte aan een luisterend oor.
  • Probeer zoveel mogelijk regelmaat en structuur aan te brengen in uw leven. Dit is vaak moeilijk omdat uw dierbare er niet meer is. Toch helpt het vaak.
  • Vraag om hulp wanneer dit nodig is. Kijk eens op websites zoals: www.landelijksteunpuntrouw.nl, www.verwerk.nl en www.pratenoververlies.nl.

Emoties en lichamelijke klachten

Direct na het overlijden van uw dierbare kunnen heftige gevoelens van verdriet u overvallen. Daarnaast kan het zijn dat u gevoelens van opluchting en tevredenheid heet wanneer uw dierbare bijvoorbeeld lang ziek is geweest. Het is vrijwel onmogelijk om die gevoelens te ontkennen of uit te stellen. Veel mensen ervaren ook lichamelijke klachten na het overlijden van een dierbare. Denk hierbij aan: gebrek aan eetlust, concentratieproblemen, slapeloosheid, verhoogde spierspanning, enzovoort. Dat zijn normale reacties van uw lichaam. Belangrijk is om voldoende rust te nemen, maar ook aan lichaamsbeweging te doen.

Huisarts bij verlies van dierbaren

Ga naar uw huisarts wanneer u veel problemen ervaart bij het verwerken van het verlies van een dierbare. De huisarts kan u doorsturen naar professionele hulp bij rouwverwerking.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Wmo-loket:
(0544) 39 36 16 (09.00-17:00)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Uw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig

Velden zo volledig mogelijk invullen

* De inhoud van dit veld is verplicht.

Nadat wij uw ondersteuningsvraag hebben ontvangen, nemen wij binnen 3 werkdagen via mail of telefoon contact met u of uw contactpersoon op.