Stoppen met roken - Volwassene

Stoppen met roken - Volwassene

Alhoewel een sigaret klein en tamelijk onschuldig oogt, bevat hij ruim 40 kankerverwekkende stoffen. Roken kan zowel stimulerend als ontspannend werken. Dit maakt het stoppen lastig. Toch zijn er heel veel redenen waarom u zou moeten (willen) stoppen met roken.

Wat bereikt u door te stoppen met roken?

Hoe eerder u stopt met roken, hoe beter voor uw gezondheid. Zo wordt de kans op een hartaanval 24 uur nadat u gestopt bent al kleiner, na 3 maanden is de longcapaciteit vergroot, het immuunsysteem heeft zich na 6 maanden hersteld, na 12 maanden is het risico op hart- en vaatziekten gehalveerd en na 5 jaar wordt het risico op een beroerte kleiner.  Uiteindelijk is na 10 jaar het risico op longkanker net zo klein als bij een niet-roker. Andere voordelen van het stoppen met roken:

  • U krijgt meer energie.
  • U ruikt beter.
  • U voelt zich frisser.
  • U slaapt beter.
  • Het is beter voor de mensen in  uw omgeving.
  • Geldbesparing.
  • U voelt zich goed en trots doordat u het stoppen volhoudt.

U vindt meer informatie over het stoppen met roken op www.rokeninfo.nl of www.nustoppenmetroken.nl.

Hoe kan ik stoppen met roken?

U kunt altijd zelf proberen te stoppen met roken. Bepaal zelf of u in één keer stopt of geleidelijk mindert. Belangrijk is dat u weet waarom u wil stoppen, zodat u gemotiveerd bent. U kunt van de volgende hulpmiddelen gebruik maken:

  • Nicotine vervangende hulpmiddelen zoals: nicotinepleisters, -kauwgom, - zuigtabletten, - microtabs en – inhalatoren.
  • De apps: Smokealert, My stop Buddy en Mobikicks.
  • Het boek ‘Motiveren kun je leren’ (van Pauline Dekker en Wanda de Kanter) is een goede voorbereiding als u wil stoppen met roken.
  • De scheurkalender ‘Nederland stopt met roken’. Deze kunt u bestellen via www.nederlandstopt.nu.
  • Online behandelingen zoals: www.rokendebaas.nl (Tactus), www.jellinek.nl/zelfhulp en www.winjezelfterug.nl/roken.
  • Groepstraining, persoonlijke coaching of ondersteunende behandelingen zoals acupunctuur. De werking van behandelingen zoals acupunctuur is niet bewezen maar voor veel mensen werkt het wel.
  • Medicijnen. Hiervoor zult u moeten overleggen met uw huisarts. Uw huisarts kan u daarnaast ook advies geven en eventueel doorverwijzen naar deskundigen.

Een aantal van deze middelen om u te helpen stoppen met roken worden vergoed door de verzekering. Kijk voor meer informatie op de webpagina ‘Vergoedingen’ van het Trimbos Instituut of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Ontwenningsverschijnselen door het stoppen met roken

Ontwenningsverschijnselen zijn een goed teken: het lichaam herstelt zich. Toch kunnen deze erg vervelend zijn. Doordat uw lichaam zo gewend is aan de stoffen die met roken binnenkomen zult u de eerste week last krijgen van ontwenningsverschijnselen . Na maximaal een week is uw lichaam niet meer verslaafd. Toch kan de behoefte aan een sigaret er nog steeds zijn. Dit is geen ontwenningsverschijnsel, maar een gewoonte. U kunt het idee hebben dat roken u troost kan geven of u kalmeert. Dit werkt maar voor korte duur want de stoffen in een sigaret hebben juist een opwekkend effect in plaats van een kalmerend effect: de hartslag en bloeddruk gaan ervan omhoog. Probeer de gewoonte te doorbreken.

Zorg dat u goed voorbereid bent. Dit maakt het stoppen met roken makkelijker. Lees de brochure ‘Wat zou je moeten weten over stoppen met roken’ van het Trimbos Instituut voor meer informatie. Ook biedt de brochure ‘Stoppen met roken. Willen en kunnen’ van KWF Kankerbestrijding veel informatie.

Ik heb een ondersteuningsvraag

Neem contact op met het Wmo-loket:
(0544) 39 36 16 (09.00-17:00)

  1. Snel informatie en antwoord
  2. Uw vraag staat centraal
  3. Indicatiestelling wanneer nodig

Velden zo volledig mogelijk invullen

* De inhoud van dit veld is verplicht.

Nadat wij uw ondersteuningsvraag hebben ontvangen, nemen wij binnen 3 werkdagen via mail of telefoon contact met u of uw contactpersoon op.