Lees voor

Al 55% minder restafval in Meerveldhoven en Zeelst!

1 oktober 2013 startte de proef met een nieuwe manier van afval inzamelen in Meerveldhoven en Zeelst. Na het eerste kwartaal is de hoeveelheid restafval al sterk gedaald. Nóg beter afval scheiden kan geld gaan opleveren.
Wethouder Ramaekers: “ In de eerste drie maanden van de proef is de hoeveelheid restafval al meer dan gehalveerd: van 51 kilogram naar 22,5 kilogram per inwoner. We hadden als doelstelling een vermindering van 40%, het resultaat is al 55%. Complimenten aan de wijkbewoners voor dit prima resultaat!”

Goed milieuresultaat

De hoeveelheid ingezameld GFT is met 53% gestegen. Goed om te weten is dat echt álle etensresten in de groene kliko mogen. Dus ook sinaasappelschillen, gekookte etensresten, rauw vlees en vis en botjes en graten.

Vanaf 1 maart wordt de groene kliko weer wekelijks geleegd.

Verder is per persoon ongeveer 12,5 kilo aan grondstoffen uit de grondstoffenbak gehaald. Denk aan plastic, drankkartons, metaal en hout. Allemaal grondstoffen die nu opnieuw gebruikt kunnen worden! De cijfers van het eerste kwartaal laten daarom een goed milieuresultaat zien.

Vervuiling grondstoffenbak is duur

“Maar er is er nog ruimte voor verbetering, vooral op financieel vlak” vertelt de wethouder. “In de grondstoffenbak belandt nog te veel afval wat er niet thuis hoort, zoals etensresten en luiers. Dit veroorzaakt veel extra kosten: we moeten immers onze afvalinzamelaar ook betalen voor het sorteren van afval dat niet in de grondstoffenbak hoort en dat is zonde! Daarnaast besmeurt dit ‘natte’ afval (etensresten en luiers) de droge grondstoffen. En ‘vervuilde’ grondstoffen, zijn niet meer herbruikbaar. Veel grondstoffen moeten hierdoor alsnog als restafval verbrand worden en dat is erg duur.

Het verbranden van 1.000 kilo restafval kost ruim 140 euro terwijl 1.000 kilo ‘schoon’ plastic afval meer dan 400 euro oplevert. Kortom: doe alstublieft geen etensresten en luiers in de grondstoffenbak. Goed scheiden van uw afval levert geld op en leidt tot een lagere afvalstoffenheffing.”

Inzamelproef

Via de inzamelproef in Meerveldhoven en Zeelst wil de gemeente testen of een nieuwe manier van afval inzamelen tot meer hergebruik kan leiden. Dan hoeft er dus minder restafval naar de verbrandingsoven. Zo voorkomen we dat we steeds nieuwe grondstoffen nodig hebben. Grondstoffen worden steeds schaarser en dus duurder. Ook is hergebruiken van afval goedkoper dan het verbranden ervan. Lees meer over de proef.

Aanmelden digitale nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u aan voor de digitale nieuwsbrieven. Stuur een e-mail met uw naam en adresgegevens naar [email protected].
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden