Lees voor

Meerveldhoven

Meerveldhoven is een van de vier oude kerkdorpen waaruit de gemeente Veldhoven is ontstaan.

Kennismaking

De typerende lintbebouwing langs de Provinciale weg, de Kapelstraat-Zuid en de Broekweg ontstaat grotendeels begin twintigste eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de Oranjewijk aan de oostrand van Meerveldhoven gebouwd. De afgelopen jaren zijn vrijkomende percelen in Meerveldhoven ingevuld met etagewoningen en vrijstaande woningen. Op het noordoostelijk deel van industriegebied De Run zijn relatief veel bedrijven gevestigd. Voor dit gebied, doorsneden door de Kempenbaan, staat in de nabije toekomst een herontwikkeling gepland.

Voorzieningen

Rondom het karakteristieke kerkplein ligt een aantal kleine winkels en dicht daarbij basisschool De Meerhoef. Langs de Provinciale weg zijn diverse bedrijven en instellingen gevestigd. Aan de Ligt vindt u het gelijknamige wijkcentrum en een gezondheidscentrum. Ook heeft Meerveldhoven diverse woonvoorzieningen voor senioren.

Ligging

De wijk Meerveldhoven wordt in het noorden begrensd door de Julianastraat en de Hagendorenseweg. Aan de oostkant grenst de wijk aan de A2/N2 (de gemeentegrens). De zuidwestelijke begrenzing wordt gevormd door de Merefeltstraat, De Run 5300 en De Run 4500 (de voormalige Dommelstraat).

Wijkatlas

Elke twee jaar houdt de gemeente een bewonersenquête onder haar inwoners. De resultaten van dit onderzoek worden vastgelegd in de wijkatlas. Dit is een rapport met veel informatie over de bevolkingsopbouw, de woningvoorraad en de sociale en fysieke woonomgeving.

Historie

Een oorkonde uit eind achtste eeuw spreekt voor het eerst over het gehucht Martfelden. In de middeleeuwen bekend onder de naam Merefelt wordt het dorp medio zestiende eeuw genoemd als ‘de heerlijkheid’ Meerveldhoven. Napoleon besluit in 1811 tot herindeling van de Nederlandse gemeenten. Meerveldhoven wordt dan met Veldhoven samengevoegd tot 'de gemeente Veldhoven en Meerveldhoven'. In 1921 worden Veldhoven-Dorp, Meerveldhoven, Oerle en Zeelst samengevoegd tot de gemeente Veldhoven.

Langs de Provinciale weg liggen verschillende authentieke panden. Deze zijn rond 1900 gebouwd, als zich in Meerveldhoven verschillende weverijen, wasserijen, blekerijen en een sigarenfabriek vestigen. Een villa, gebouwd in 1905 door een van Meerveldhovens grootindustriëlen, was van 1949 tot 1974 in gebruik als gemeentehuis. Ook bedevaartsoord de Heilige Lambertuskerk, met het beeldje van Onze-Lieve-Vrouwe ter Eik en windmolen De Adriaan (een beltmolen uit 1906) zijn het bekijken waard.
Meerveldhoven heeft als enige wijk in Veldhoven geen wijkplatform.
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden
Laatste wijziging: 22-08-2013