Lees voor

Oerle

De wijk Oerle bestaat uit de oude dorpskern Oerle en het gehucht Zandoerle. Oerle is een van de vier oude kerkdorpen waaruit de gemeente Veldhoven is ontstaan.

Kennismaking

Oerle heeft nog een duidelijk dorpskarakter en ligt door een groenstrook enigszins gescheiden van de rest van de gemeente. Het buitengebied kent een kleinschalig landschappelijk karakter. In dit westelijke deel van Veldhoven worden de komende vijftien jaar nog veel woningen gebouwd onder de projectnaam Zilverackers. De eerste fase van dit grote project is Oerle-Zuid.

Voorzieningen

In de dorpskern van Oerle liggen diverse horecagelegenheden. U vindt er verder dorpscentrum d'Ouw School, basisschool Sint Jan Baptist, een sportpark en een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking; Severinus.

Ligging

De wijk Oerle e.o. wordt aan de oostkant begrensd door de sportvoorzieningen langs
De Kelen, de groenstrook langs Heikant-West en de straat Sondervick (waarvan de woningen bij de wijken ‘t Look en Zonderwijk worden gerekend). Het Grote Kerkepad vormt de zuidgrens. De westelijke grens is tevens de gemeentegrens.

Wijkatlas

Elke twee jaar houdt de gemeente een bewonersenquête onder haar inwoners. De resultaten van dit onderzoek worden vastgelegd in de wijkatlas. Dit is een rapport met veel informatie over de bevolkingsopbouw, de woningvoorraad en de sociale en fysieke woonomgeving.

Historie

De geschiedenis van Oerle gaat terug tot de prehistorie. Diverse recente archeologische vondsten, zoals vuurstenen werktuigen uit de steentijd en grafheuvels uit de brons- en ijzertijd, geven dat aan. Ook de Romeinen lieten hun sporen achter. In de Middeleeuwen vervulde Oerle een centrumfunctie, onder andere met een rechtbank voor vele Kempendorpen. Het marktveld (de brink) van Zandoerle met zijn bijna rechthoekige vorm, langgevelboerderijen, buurtkapel en oorlogskanon heeft een grote oudheid- en volkskundige waarde. In 1921 worden Oerle, Veldhoven-Dorp, Meerveldhoven en Zeelst samengevoegd tot de gemeente Veldhoven.
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden
Laatste wijziging: 06-03-2014