Lees voor

Veldhoven-Dorp

Veldhoven-Dorp is, naast Meerveldhoven, Zeelst en Oerle een van de vier oude kerkdorpen waaruit de gemeente Veldhoven is ontstaan.

Kennismaking

Met ongeveer 5.500 inwoners behoort Veldhoven-Dorp vandaag de dag tot de grotere wijken van de gemeente Veldhoven. Ook de recent gebouwde buurt Pegbroeken, de oude gehuchten Schoot, Heers en Westervelden en het zuidwestelijk deel van industriegebied De Run behoren tot deze wijk. Mede vanwege de langere historie is er veel variatie in bouwstijlen en soorten woningen.

Voorzieningen

Veldhoven-Dorp heeft een levendig centrum, met veel winkel- en horecavoorzieningen. Dicht bij het oude centrum liggen Gemeenschapshuis d'n Bond en basisschool Op Dreef. Verder liggen er in deze wijk enkele grote sportparken en een van de grootste congrescentra van Nederland, gevestigd in een voormalig klooster. Ook vindt u er de Kempen Campus, met een scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs en uitgebreide sport- en atletiekvoorzieningen. Hiervan maken zowel de school als het verenigingsleven gebruik. Het ziekenhuis MMC en diverse bedrijven op het gebied van toptechnologie en kennisindustrie hebben hun plek gevonden op het zuidelijk deel van industriegebied De Run.

Ligging

De wijk Veldhoven-Dorp wordt in het noorden begrensd door Europalaan en Grote Kerkepad, in het westen door Pegbroeken, in het zuiden door de A67 en in het westen door De Run 5300 / 4500 (de voormalige Dommelstraat-Zuid).

Wijkatlas

Elke twee jaar houdt de gemeente een bewonersenquête onder haar inwoners. De resultaten van dit onderzoek worden vastgelegd in de wijkatlas. Dit is een rapport met veel informatie over de bevolkingsopbouw, de woningvoorraad en de sociale en fysieke woonomgeving.

Historie

Begin vorige eeuw was Veldhoven-Dorp nog een echt Kempendorp. Toen het industriële tijdperk aanbrak, vestigden zich aan de doorgaande weg diverse bedrijven, zoals schoen-, steen- en sigarenfabrieken en weverijen. Maar de weg was ook geliefd onder industriëlen en de plaatselijke notabelen om er hun woning langs te bouwen. Dat verklaart de ook voor Veldhoven-Dorp typerende en nog steeds herkenbare lintbebouwing langs onder meer Dorpstraat, Kromstraat en De Locht. In 1921 worden Veldhoven-Dorp, Meerveldhoven, Oerle en Zeelst samengevoegd tot de gemeente Veldhoven.

 


  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden
Laatste wijziging: 22-08-2013