Lees voor

Zeelst

De huidige wijk Zeelst is een gedeelte van het vroegere dorp Zeelst.

Kennismaking

Het oude dorpcentrum van Zeelst is nog steeds heel herkenbaar. De overige woonbebouwing ligt vooral langs de Heuvelstraat, Binnenweg, Kapelstraat, Broekweg, Blaarthemseweg en Kruisstraat. De ruimte tussen deze lintbebouwing is in de loop der jaren opgevuld met nieuwbouw, maar er zijn ook nog enkele open plekken aanwezig.

Voorzieningen

In het oude dorpscentrum van Zeelst zijn onder meer horeca, winkels, de kerk, basisschool, gezondheidscentrum en gemeenschapshuis 't Patronaat gevestigd. In Zeelst liggen diverse sportvoorzieningen, waaronder een voetbalveld, een tennispark en een sportcentrum. Ook museum 't Oude Slot ligt in Zeelst.

Ligging

De wijk Zeelst wordt begrensd door de Heerbaan in het noorden, de Heemweg in het westen en de Hagendorenseweg, Julianastraat en Cranendonck aan de zuidkant. Aan de oostkant grenst Zeelst aan de rijksweg A2, die tevens de gemeentegrens vormt.

Wijkatlas

Elke twee jaar houdt de gemeente een bewonersenquĂȘte onder haar inwoners. De resultaten van dit onderzoek worden vastgelegd in de wijkatlas. Dit is een rapport met veel informatie over de bevolkingsopbouw, de woningvoorraad en de sociale en fysieke woonomgeving.

Historie

Het dorp Zeelst bestaat al in de tijd van Karel de Grote, rond het jaar 750. Later komt het gebied in bezit van Koning Philips de Tweede van Spanje. In 1559 verkoopt hij de 'heerlijkheid Zeelst' aan François Schotelmans. In 1811 wordt Zeelst een zelfstandige gemeente. De Steenweg op Turnhout, aangelegd rond 1855, vorm een belangrijke verbinding tussen het noorden en het zuiden. Deze weg zorgt er voor dat zich tussen 1870 en 1915 diverse linnenweverijen, een steenfabriek en enkele sigarenfabrieken in Zeelst vestigen. De werkgelegenheid verlegt zich hiermee van agrarische bedrijvigheid naar industrie. In 1921 worden Zeelst, Veldhoven-Dorp, Meerveldhoven en Oerle samengevoegd tot de huidige gemeente Veldhoven. In de jaren tachtig-negentig van de vorige eeuw staat de gemeente Veldhoven delen van het Zeelster grondgebied af aan de gemeente Eindhoven. Zo komt het vliegveld volledig op Eindhovens grondgebied te liggen en kan Eindhoven voldoen aan de eigen woonbehoefte door het bouwen van de wijk Meerhoven.
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden
Laatste wijziging: 22-08-2013