Lees voor

Milieucampagnes

De gemeente Veldhoven is actief op het gebied van milieu, duurzaamheid en energie besparen. Hier vindt u alle campagnes die de gemeente jaarlijks organiseert.
De gemeente roept Veldhovenaren op om mee te doen aan milieucampagnes. Energie besparen is goed voor het milieu en de portemonnee en ook nog eens leuk om samen te doen!

Energy Battle

De Energy Battle is een energiebesparingswedstrijd tussen Nederlandse gemeenten. De uitdaging is om met verschillende gemeenteteams, samengesteld uit plaatselijke politici, ambtenaren en/of inwoners, thuis het energieverbruik zoveel mogelijk te verlagen. Het doel van de wedstrijd is als beste gemeente uit de bus te komen met het hoogste gemiddelde percentage energiebesparing.
De Energy Battle is een initiatief van het Klimaatverbond. De wedstrijd start jaarlijks op de Dag van de Duurzaamheid in oktober en duurt tot het volgende jaar februari. Dan wordt ook het winnende team bekend gemaakt.

Warme Truiendag

De Warme Truiendag wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden. Dat is de dag waarop in 2005 het Kyotoprotocol in werking trad en er wereldwijd afspraken werden gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Tijdens de Warme Truiendag is het de bedoeling dat scholen, bedrijven en particulieren de verwarming een graadje lager zetten. Ook de gemeente Veldhoven doet mee en zet dan in alle gemeentelijke gebouwen de verwarming lager.
Ook de Warme Truiendag is een initiatief van het Klimaatverbond.

Week van Veldhoven Schoon

Jaarlijks in de maand maart organiseert de gemeente de week van Veldhoven Schoon. Dan wordt extra aandacht besteed aan (het opruimen van) zwerfafval. In deze week vinden verschillende activiteiten plaats.

  • Opruimdagen
    De landelijke opruimdag valt op zaterdag in de week van Veldhoven Schoon. Stichting Stimulans organiseert in samenwerking met de wijkplatforms die week een aantal opruimdagen in Veldhoven. De kinderen van verschillende basisscholen helpen mee. De gemeente zorgt voor vuilniszakken, prikkers en handschoenen.
  • Lessen over afvalverwerking
    Het afvalverwerkingsbedrijf dat in Veldhoven het huisvuil ophaalt, heeft een lespakket samengesteld voor groep 6 van alle basisscholen. Tijdens de week van Veldhoven Schoon krijgen de kinderen les over afval(verwerking).

Earth Hour

Tijdens Earth Hour gaat jaarlijks op een avond in maart gedurende 1 uur het licht uit. Hiermee geven vele miljoenen mensen, bedrijven, organisaties en gemeenten een signaal dat we zuiniger moeten omgaan met onze aarde en samen krachten moeten bundelen voor duurzame oplossingen. Earth Hour is een wereldwijde actie van het Wereld Natuur Fonds. De gemeente Veldhoven doet dan ook het licht uit in gemeentelijke gebouwen.

Winkel op de fiets

De actie Winkel op de fiets is een initiatief van de gemeente Veldhoven en loopt jaarlijks van mei tot en met juni. Pak de fiets als u boodschappen gaat doen. Elke keer als u winkelt en iets afrekent bij een van de deelnemende winkeliers in het City Centrum, ontvangt u op vertoon van uw fietssleutel een sticker voor op de spaarkaart. Een volle spaarkaart geeft kans op de hoofdprijs (heren- of damesfiets) of een van de vele extra prijzen, beschikbaar gesteld door de winkeliers.

Europese Mobiliteitsweek

De Europese Mobiliteitsweek vindt jaarlijks plaats in de derde week van september. In deze week worden wandelen, fietsen, openbaar vervoer, kritisch autogebruik en anders omgaan met mobiliteit gepromoot.
  • Groene Voetstappenactie
    Veel basisschoolleerlingen gaan in het kader van de Europese Mobiliteitsweek een week lang te voet, fietsend, steppend, rolschaatsend of met openbaar vervoer naar school. Voor iedere duurzaam afgelegde heen- en terugreis mogen zij een Groene Voetstap in hun spaarboekje zetten. De klas die de meeste groene voetstappen verzamelt, wint een leuk dagje uit.
  • Gratis fietsenstalling
    Gedurende de Europese Mobiliteitsweek kunnen fietsen gratis gestald worden in de bewaakte fietsenstalling.

Nacht van de Nacht

Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht is een gezamenlijke activiteit van de natuur- en Milieufederaties in Nederland. Tijdens de Nacht van de Nacht wordt aandacht gevraagd voor lichthinder. Te veel licht 's nachts zorgt ervoor dat dagdieren en nachtdieren uit hun natuurlijke ritme raken. Minder lichthinder ’s nachts vergroot de overlevingskansen van veel diersoorten. De Nacht van de Nacht vindt elk jaar plaats in het laatste weekend van oktober, als de wintertijd ingaat.

Het IVN Veldhoven-Vessem organiseert in samenwerking met de gemeente Veldhoven de plaatselijke Nacht van de Nacht. Er zijn dan allerlei activiteiten rond de visvijver in natuurgebied De Vlasroot. Bezoekers kunnen zich tijdens een wandeling rond de visvijver over verschillende onderwerpen laten informeren. Er valt veel te zien, luisteren en zelfs proeven. Ook voor kinderen is het erg leuk.
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden