Lees voor

Over de inzamelproef, algemeen

In deze rubriek beantwoorden we veelgestelde vragen over de inzamelproef.

Staat uw vraag niet in deze of een van de overige rubrieken? Of is het antwoord voor u niet duidelijk of volledig? Neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail naar [email protected] of bel naar telefoonnummer 14 040.

Waarom deze proef?

De gemeenteraad wil in 2016 40% minder restafval. Het college heeft besloten hiervoor een inzamelproef te houden. Aan het einde van de proef wordt uitgebreid geëvalueerd waarbij ook een inwonersenquête wordt gehouden. Op basis van deze evaluatie besluit het college of de proef wel, niet of in aangepaste vorm wordt uitgerold over de hele gemeente.
Via de inzamelproef wil de gemeente testen of met een nieuwe manier van afval inzamelen meer afval hergebruikt kan worden en dus minder restafval naar de verbrandingsoven hoeft. Zo voorkomen we dat we steeds nieuwe grondstoffen nodig hebben. Grondstoffen worden namelijk steeds schaarser en dus ook duurder. Ook is het hergebruiken van afval goedkoper dan bijvoorbeeld het verbranden van afval.
Terug naar boven

Waarom deze proef in Meerveldhoven en Zeelst?

De gemeente wil het nieuwe inzamelsysteem eerst een jaar testen in een deel van Veldhoven. Voor Meerveldhoven en Zeelst is gekozen omdat deze wijken qua leeftijdsopbouw, gezinssamenstelling en soort bewoning een goede afspiegeling vormen van Veldhoven.
Terug naar boven

In welke andere gemeenten is dit een succes?

Onder andere de gemeenten Horst aan de Maas, Druten, Peel en Maas, Dalfsen, Staphorst, Steenwijkerland en Olst-Wijhe behalen goede resultaten met het bieden van meer service voor grondstoffen en minder service voor restafval. In o.a. de gemeente Cranendonck, Deurne en Heeze-Leende worden luiers en inco-afval gescheiden ingezameld en het restafval 1x per 4 weken opgehaald.
Terug naar boven

Waarom gaat deze manier van inzamelen lukken?

In Veldhoven bestaat 47% inhoud van de grijze kliko uit GFT. In vrijwel alle gemeenten zit nog veel GFT bij het restafval; dit is niet uniek voor Veldhoven. Ondanks communicatiecampagnes, blijft het aandeel GFT in de restafvalbak hoog. Oorzaak: veel huishoudens doen GFT in de bak die als eerste geledigd gaat worden, om zo eventuele stankoverlast te voorkomen. In het nieuwe systeem is het gemak om afval te scheiden groter. Er wordt meer service verleend voor het aanbieden van grondstoffen terwijl het aanbieden van restafval juist moeilijker wordt gemaakt. Zo denken we dat we meer grondstoffen kunnen inzamelen en recyclen en juist minder restafval naar de verbrandingsoven hoeven te brengen. Proeven bij andere gemeenten wijzen uit dat dit ook daadwerkelijk verbetert. In sommige gemeenten is de hoeveelheid restafval met 80% gedaald!
Terug naar boven

Waarom niet alles in één bak en bij de inzamelaar uitsorteren?

Als 'nat' en 'droog' afval samen worden ingezameld, kan maar een deel worden nagesorteerd voor recycling. Veel afval moet dan alsnog naar de verbrandingsoven omdat het te sterk vervuild/besmeurd is. Afval geschikt voor nasortering moet vooral droog zijn dus mag er geen GFT-afval bij zitten. Ook oud papier en karton moeten apart worden ingezameld want papierfabrieken stellen hoge eisen. Daarom blijven we dit ook apart in de blauwe container inzamelen.
Terug naar boven

Is deze manier van inzamelen niet veel duurder?

De methode die in de afvalproef wordt getest is niet duur, integendeel: bij een goede afvalscheiding dalen de kosten.
Terug naar boven

Hoe zijn bewoners hierbij betrokken?

De gemeente is in 2012 gestart met het opstellen van nieuw afvalbeleid. In april 2012 hebben we een informatiebijeenkomst gehouden waarbij we alle inwoners van Veldhoven hebben uitgenodigd (via een oproep in De Ahrenberger en op onze website) mee te praten over dit nieuwe beleid. Verder hebben we door middel van onderzoek bekeken welk inzamelsysteem succesvol is en bij andere gemeenten al heeft geleid tot (veel) meer afvalrecycling en -hergebruik. Veel gemeenten hebben een dergelijk inzamelsysteem al getest of ingevoerd met zeer goede resultaten. Wij denken dat dit ook in Veldhoven tot goede resultaten kan leiden. Natuurlijk willen we graag uw mening weten over de inzamelproef. Daarom heeft de gemeente Veldhoven in juni een bewonersonderzoek gehouden en hebben we iedereen in Meerveldhoven en Zeelst uitgenodigd om deel te nemen aan een klankbordgroep. Deze klankbordgroep bespreekt met de gemeente de ervaringen tijdens de inzamelproef en denkt mee over de communicatie voor, tijdens en na de proef.
Terug naar boven

Hoe lang duurt de proef?

De inzamelproef duurt een jaar, van 1 oktober 2013 tot 1 oktober 2014. Daarna volgt evaluatie en besluitvorming door het college over de uitrol van de proef. Die evaluatieperiode duurt ongeveer een half jaar. In dat half jaar wordt het afval nog steeds volgens de proefmanier ingezameld. Voor u als wijkbewoners duurt de nieuwe manier van afval inzamelen dus tot 1 april 2015.
Terug naar boven

Wat zijn de inzameldagen?

De inzameldag voor de groene (GFT-afval) en grijze kliko (grondstoffenbak) blijven hetzelfde. Uw groene kliko kunt u dus iedere week op donderdag aan straat zetten (behalve in de wintermaanden december, januari en februari). De grondstoffenbak wordt iedere oneven week op donderdag geleegd. De restafvalzak kunt u één keer in de vier weken samen met de groene kliko aanbieden. De eerste inzamelronde voor restafval is op donderdag 17 oktober.

Uw nieuwe persoonlijke ophaalschema kunt u downloaden via de afvalkalender. Vul uw postcode en huisnummer in om uw afvalkalender te bekijken of te printen.
Terug naar boven

Verandert inzameling ook andere afvalstromen?

Nee, dat verandert niet! Oud papier en karton kunt u in de blauwe container blijven doen. Glas kunt u naar de glasbakken blijven brengen net zoals schoon en heel textiel naar de textielcontainers en klein chemisch afval (kca) naar de chemokar. Ook de inzameling via de milieustraat verandert niet.
Terug naar boven

Wordt de afvalstoffenheffing nu lager?

We weten nog niet zeker of deze nieuwe manier van afval inzamelen kosten zal besparen. Daarom houden we eerst deze proef. Als blijkt dat de proef succesvol is (milieu en financieel voordeel, tevreden inwoners) en ons bestuur besluit de nieuwe inzamelwijze uit te rollen over de hele gemeente kan de afvalstoffenheffing misschien verlaagd worden. Een en ander hangt wel af van de prijsontwikkelingen op de grondstoffenmarkt en de tarieven voor het verbranden van restafval.
Terug naar boven

Wat als ik mijn afval niet wil scheiden?

Dat zou erg jammer zijn! Ook heeft u dan veel restafval in zakken die u maar 1x per vier weken kunt aanbieden. Met het nieuwe inzamelsysteem maken we het scheiden van afval juist gemakkelijker. GFT-afval kunt u veel vaker aan de straat zetten (iedere week behalve in de wintermaanden van december tot en met februari). Daarnaast kunt u in de grondstoffenbak heel veel afvalsoorten makkelijk kwijt die u iedere twee weken aan de straat kunt zetten. Plastic afval hoeft u dus niet meer in zakken te doen maar kunt u gewoon (samen met andere herbruikbare afvalstromen) in de grondstoffenbak kwijt.
Terug naar boven

Krijg ik een boete als ik niet meedoe?

Als in de grondstoffenbak of GFT-bak materialen zitten die er niet in thuishoren, hangt Baetsen er een gele 'waarschuwing' aan, met een toelichting op de scheidingsregels. Na twee waarschuwingen krijgt u een rode kaart en wordt de container niet geledigd. Dit is geen nieuwe maatregel van de inzamelproef; het gebeurt nu ook al in het hele ophaalgebied Veldhoven.
Terug naar boven

Wat als ik alleen de grijze kliko wil blijven gebruiken?

Tijdens de proef mogen alleen grondstoffen in de grijze kliko. Als u geen blauwe papiercontainer hebt kunt u er bij de gemeente een aanvragen of zelf het papier naar de milieustraat brengen. Als u geen groene kliko (GFT-afval) hebt, kunt u er bij de gemeente een aanvragen of het GFT-afval naar de milieustraat brengen.
Terug naar boven

Waarom geen inzamelproef in de hoogbouw?

De inzamelproef richt zich alleen op de laagbouwwoningen in Meerveldhoven en Zeelst. De mogelijkheden voor meer afvalhergebruik en recycling zijn bij de hoogbouw beperkter. Daarom wordt parallel aan de inzamelproef bij de hoogbouw een onderzoek uitgevoerd. Aan de bewoners van de hoogbouwwoningen in Meerveldhoven en Zeelst worden mogelijke inzamelscenario’s voorgelegd.
Terug naar boven

Hoe ver moet je gaan met scheiden?

Kijk eerst of u verschillende materialen uit elkaar kunt halen. Gaat dat te ver, zoals bijvoorbeeld een theezakje? Kies dan de container van het materiaal dat het grootste bestanddeel vormt. Een theezakje (thee, papier en een nietje) gooit u dus in de GFT-bak.
Terug naar boven

Wie maakt de bakken schoon, wie betaalt dit?

De gemeente maakt de kliko’s niet schoon, dat is de verantwoordelijkheid van de gebruiker. We proberen de kosten zo laag mogelijk te houden zodat de afvalstoffenheffing ook zo laag mogelijk blijft.
Terug naar boven
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden