Lees voor

Over restafval en de restafvalzak

In deze rubriek beantwoorden we veelgestelde vragen over restafval en de restafvalzak.

Staat uw vraag niet in deze of een van de overige rubrieken? Of is het antwoord voor u niet duidelijk of volledig? Neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail naar [email protected] of bel naar telefoonnummer 14 040.

Waarom wordt restafval maar 1 keer per 4 weken opgehaald?

Voor deze frequentie hebben wij gekozen omdat uit proeven en ervaring bij andere gemeenten blijkt dat deze frequentie voldoende is als u optimaal gebruik maakt van de scheidingsmogelijkheden. U heeft dan nog maar zo weinig restafval dat 1x per vier weken ophalen voldoende is.
Terug naar boven

Hoeveel zakken mogen per 4 weken aan de straat gezet worden?

Daar zit geen grens aan, maar als u goed gebruik maakt van de grondstoffenbak en de groene kliko is de hoeveelheid restafval nog maar klein.
Terug naar boven

Mag ik zwarte zakken blijven gebruiken i.p.v. restafvalzakken?

Nee, u moet de speciale restafvalzakken van de gemeente gebruiken.
Terug naar boven

Zijn de zakken voor restafval stevig genoeg?

De restafvalzakken zijn door de fabrikant uitvoerig getest en kunnen een gewicht van 10 kilo aan.
Terug naar boven

Waar laat ik die zakken een maand lang thuis?

U kunt de zak(ken) in een eigen afvalbak of pedaalemmer doen om daar uw restafval in te verzamelen. Dat deed u misschien tot nu toe ook met de zakken voor plastic afval.
Terug naar boven

Gaan restafvalzakken in de zomer niet stinken?

Vooral GFT-afval en luiers geven stankoverlast omdat dit afval snel gaat rotten en/of een sterke geur heeft. Daarom halen we GFT-afval voortaan wekelijks op (behalve in december t/m februari) en kunt u luiers en incontinentiemateriaal op ieder gewenst moment naar de verzamelcontainer brengen.
Stankoverlast van maandverband en tampons in het restafval is één van de aspecten die in de evaluatie van de proef wordt meegenomen.
Terug naar boven

Ik vrees ongedierte (ratten, muizen) dat op restafval afkomt

Bij goed scheiden van het afval, zijn stankoverlast en ongedierte niet te verwachten. Dit is bevestigd door een rattenexpert van Rentokil. Verder hebben wij contact gehad met de RIVM en de GGD. Bij hun was niets bekend over problemen met hygiëne bij deze vorm van inzamelen. Uiteraard wordt in de proef bekeken of dit ook echt niet het geval is. Tot slot zijn er in andere gemeenten met een gelijksoortig inzamelsysteem geen problemen met stankoverlast, ongedierte of hygiëne.
Terug naar boven

Moet ik betalen voor restafvalzakken?

De zakken voor restafval blijven gedurende de proef gratis. In het startpakket zit een setje van 12 restafvalzakken. Extra zakken kunt u gratis ophalen in het gemeentehuis.

Terug naar boven

Is een verzamelpunt voor restafvalzakken mogelijk?

Tijdens de proefperiode zamelen we het restafval vierwekelijks in door middel van de restafvalzak. Het wegbrengen naar verzamelpunten is een optie die we bij de evaluatie zullen meenemen. U kunt restafvalzakken desgewenst zelf naar de milieustraat brengen. Per bezoek mag u daar maximaal 2 zakken met restafval gratis inleveren.

Terug naar boven
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden