Lees voor

Thema: Participatiebeleid (waaronder armoedebeleid)

Organisaties zoeken naar mogelijkheden om de vooruitzichten van inwoners met financiële beperkingen en/of psychische of lichamelijke beperkingen te verbeteren.

In welke budgetafspraken is dit thema opgenomen?

In de budgetafspraken van de professionele organisaties en die van alle vrijwilligersorganisaties.

Algemene informatie

De gemeente vindt het heel belangrijk dat alle burgers zoveel mogelijk de kans krijgen om mee te doen onder het motto:'Iedereen telt mee, iedereen doet mee en iedereen draagt bij.'
Door lichamelijke, mentale of financiële beperkingen is het voor sommige mensen niet zo vanzelfsprekend om overal aan mee te kunnen doen. Met behulp van onze verenigingen en organisaties willen we in Veldhoven proberen toch zoveel mogelijk mensen te laten participeren. In de praktijk is namelijk allang gebleken dat meedoen mensen gelukkiger maakt door het gevoel dat ze ergens bijhoren en iets kunnen betekenen.

Wat kunt u doen? Wat levert het voor uw organisatie op?

In Veldhoven zijn veel verenigingen en organisaties waardoor het mogelijk moet zijn om mensen in te zetten voor activiteiten die zowel voor de verenigingen en organisaties als de mensen iets toevoegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
  • het begeleiden van activiteiten;
  • helpen bij evenementen;
  • materiaal- en tuinonderhoud;
  • inkopen doen;
  • gezelschap bieden.
Om zoveel mogelijk mensen een steentje te laten bijdragen aan de maatschappij, wordt een beroep gedaan op ieders creativiteit. De gemeente is op zoek naar initiatieven uit de gemeenschap om een en ander vorm te geven. Als iedereen, zowel in georganiseerd verband als particulier, zijn steentje bijdraagt, kunnen alle burgers zoveel mogelijk participeren.

Hoe helpen wij u verder?

Vanuit de gemeente is al een aanzet gegeven door mensen te activeren via het participatieplein. We gaan ervan uit dat het voor iedereen mogelijk is om een bijdrage aan de maatschappij te leveren. Bedoeling is ook om mensen, voor wie de afstand tot de arbeidsmarkt nog een te grote stap is, te overbruggen door participatie.

Het is belangrijk om te kijken welke bijdrage iedereen individueel kan leveren. Wat voor sommige mensen een fluitje van een cent is, kan voor een ander een enorme stap zijn. Het weer onder de mensen komen, kan voor iemand die al langere tijd niet volledig heeft deelgenomen aan het maatschappelijk leven een hoge drempel zijn.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de pagina's Zorg en welzijn op deze website of neem contact op via [email protected] of 14 040.
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden