Lees voor

Inzamelproef afval Meerveldhoven en Zeelst




Met gemak minder afval in de bak!


Van 1 oktober 2013 tot 1 oktober 2014 liep in Meerveldhoven en Zeelst een proef met een nieuwe manier van afval inzamelen. In de navigatiekolom links op deze pagina kunt u doorklikken naar hoe de proef in zijn werk gaat, wat de achtergronden zijn en veelgestelde vragen en antwoorden en afval ABC. Op de pagina 'laatste nieuws' vindt u nieuwsbrieven en tussen- en eindresultaten.

Sorteerproces bekijken

De inhoud van de grondstoffenbak werd gesorteerd bij Baetsen-Groep. Om u een goede indruk te geven van wat daar allemaal bij kwam kijken, kunt u de film van het sorteerproces bekijken. Deze film is tot stand gekomen met medewerking van de leden van de klankbordgroep.

Aanleiding en doel

Gemeente Veldhoven vindt duurzaamheid belangrijk en wil daarom meer huishoudelijk afval hergebruiken en recyclen. In 2016 moet de hoeveelheid restafval dat naar de verbrandingsoven gaat met 40% zijn afgenomen. De raad stelde deze doelstelling in juni 2012 vast. In 2020 wil Veldhoven (nagenoeg) afvalloos zijn. Hiervoor heeft zij samen met 19 andere regiogemeenten een Manifest ondertekend. Als deze doelstelling wordt gehaald, betekent dit dat dan bijna al het huishoudelijk afval in onze regio wordt hergebruikt of gerecycled.

Planning en resultaat

De inzamelproef is gestart op 1 oktober 2013 en duurde 1 jaar. In september 2014 vond een bewonersonderzoek plaats; wijkbewoners konden daarin hun mening geven over de beproefde inzamelmethode. Ook evalueerde de gemeente de gemaakte kosten en de ingezamelde hoeveelheden. Op basis van deze resultaten is een voorstel aan de gemeenteraad gemaakt om de afvalinzamelmethode in de hele gemeente Veldhoven te wijzingen per 1 oktober 2015. Tot dat moment wordt het afval in Meerveldhoven en Zeelst nog ingezameld volgens de proefmethode.

Klankbordgroep

Tijdens de inzamelproef hebben we regelmatig overlegd met een klankbordgroep, bestaande uit bewoners van de wijken Meerveldhoven en Zeelst. De klankbordgroep besprak met de gemeente de ervaringen tijdens de inzamelproef en dacht mee over de communicatie voor, tijdens en na de proef. De klankbordgroep kwam ongeveer eenmaal per twee à drie maanden bij elkaar.

Ophaaldata

U vindt de ophaaldata op uw persoonlijke afvalkalender. U kunt die kalender downloaden en printen. Ook is het mogelijk om de ophaaldata in uw smartphone op te slaan.

Nieuwsbrief

Voor, tijdens en na de inzamelproef verstuurden we nieuwsbrieven met informatie over de proef. In deze nieuwsbrieven gaven we bijvoorbeeld praktische tips voor afvalscheiding in huis, beantwoordden we veel gestelde vragen en deelden we de (tussen)resultaten van de inzamelproef met u.
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden
Laatste wijziging: 27-01-2015