Lees voor

Geen afval maar grondstoffen

Jaarlijks produceren we in Veldhoven ruim 9.500 ton aan restafval. Dat is zo'n 217 kilo per inwoner per jaar. Het verbranden van dit restafval kost de gemeente jaarlijks ruim 1,3 miljoen euro. Het doel is nu om in 2016 nog maar 5.700 ton restafval (130 kilo per inwoner per jaar) te verbranden. Als we dit doel bereiken besparen we jaarlijks ruim 500.000 euro op de verbranding van restafval. Dit is helaas geen netto besparing. Om dit doel te bereiken moet de gemeente namelijk wel extra investeren in gescheiden inzameling en sortering van het afval. Ook leveren niet alle gescheiden afvalstromen geld op of kunnen ze ‘gratis’ hergebruikt of gerecycled worden. Wel is hergebruik en recycling goedkoper dan verbranden. Op de totale afvalkosten verwachten we te kunnen besparen als we meer afval hergebruiken of recyclen. Hoeveel dit precies kan zijn, moet blijken uit de inzamelproef.

Hoe staat Veldhoven er nu voor?

Op dit moment wordt ongeveer 56% van al het huishoudelijk afval in Veldhoven gerecycled of hergebruikt. Dit is afval dat gescheiden wordt ingezameld zoals GFT-afval, oud papier en karton, plastic afval, textiel en glas. Het restafval uit de grijze kliko’s en van de milieustraat (44%) wordt verbrand in de verbrandingsoven in Moerdijk. Hierbij wordt energie teruggewonnen, maar verbranden is veel minder milieuvriendelijk dan recycling of hergebruik.


Grijze kliko's vol herbruikbare grondstoffen

De gemeente heeft in juni 2013 de inhoud van de grijze kliko's uit Meerveldhoven en Zeelst geanalyseerd door middel van een sorteeranalyse. Hieruit blijkt dat dit afval bestaat uit een grote hoeveelheid herbruikbare grondstoffen zoals GFT-afval, papier/karton, plastic, glas en textiel. Dat is erg jammer want deze grondstoffen kunnen heel goed gerecycled of hergebruikt worden. Ook andere afvalstromen zoals bijvoorbeeld luiers, drankkartons en metaal (waaronder blik) kunnen we nog goed recyclen. Feitelijk is maar een heel klein deel (7%) van wat nu nog in de grijze kliko terechtkomt, echt restafval.

Bekijk ook

  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden
Laatste wijziging: 20-11-2013