Lees voor

Zilverackers

Veldhoven bouwt aan de nieuwe wijk Zilverackers. In september 2013 is de westelijke ontsluitingsroute (WOR) geopend. Eind 2013 is gestart met de bouw van de eerste woningen. In 2014 vinden in Oerle-Zuid de eerste opleveringen plaats.

Verschillende woningbouwprojecten

De ontwikkeling van Zilverackers komt voort uit de woningbouwtaak die de gemeente Veldhoven heeft in de regio Zuidoost-Brabant. De gemeente gaat bij Zilverackers uit van de bouw van ongeveer 2.700 woningen. Deze woningen komen in vijf nieuwe dorpen, gelegen in de landelijke Kempen aan de westzijde van Veldhoven: Oerle-Zuid, De Drie Dorpen (Huysackers, Bosackers, Schootackers) en Zilverbeek. Het is een divers woningbouwprogramma inclusief maatschappelijke voorzieningen in een groene omgeving, waar veel ruimte is voor natuur en recreatie. Voor duurzame bedrijven is in de toekomst ook een 'groen' bedrijventerrein gepland: Hoogackers. De nieuwe weg door Zilverackers, de westelijke ontsluitingsroute (WOR), zorgt voor goede verbindingen naar de voorzieningen in Veldhoven, maar ook naar de regio (A67/A2).


Landschapsplan

Landschap

Het Landschapsplan Zilverackers is een uitwerking van de 'Gebiedsvisie voor het landschap van Zilverackers' (vastgesteld door de raad in 2009). Het plan wordt parallel aan de woningbouwontwikkeling in fasen uitgevoerd met als doel een aantrekkelijke groene omgeving te vormen voor de stedelijke functies en aan te sluiten bij het bestaande Kempenlandschap. Groencompensatie is een belangrijk onderdeel van het plan. Op verschillende plekken langs de Verlengde Oersebaan is al nieuwe natuur aangelegd. Zo zorgt de gemeente ervoor dat met de aanleg van de nieuwe wegen toch een kwalitatief goede leefomgeving blijft bestaan voor de aanwezige flora en fauna, zoals vleermuizen, uilen en amfibieƫn. Verder worden onder andere struikgewas, poelen en bloemrijke graslanden aangelegd. Zo kan zich nieuwe natuur ontwikkelen, waardoor de biodiversiteit in het gebied toeneemt.


  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden
Laatste wijziging: 20-08-2014