Lees voor

MFA Midden

Een multifunctionele accommodatie (MFA) is een gebouw waar een Brede School in zit. In een MFA zijn verschillende organisaties gehuisvest die zicht richten op onderwijs, zorg, opvang, welzijn en vrije tijd voor kinderen van 0 tot 16 jaar.

Planning MFA Midden

MFA Midden wordt in de tweede helft van 2014 opgeleverd. In 2012 heeft de gemeente het schoolgebouw van De Verrekijker aan de Van Aelstlaan al gesloopt. Op deze plek starten in maart 2013 de bouwwerkzaamheden voor MFA Midden.
Tijdelijke lokalen bij Jan Ligthartschool Tijdelijke lokalen bij Jan Ligthartschool
Voordat MFA Midden in 2014 in gebruik wordt genomen, is tijdelijke huisvesting nodig. Partijen die hun intrek in MFA Midden nemen, willen hun samenwerking nu al versterken. Stichting Veldvest en Nummereen bieden ouders een compleet arrangement aan door de kinderopvang in de buurt van de basisschool Jan Ligthartschool te huisvesten. Daarom zijn in de zomer van 2012 tussen de Sterrenlaan en de Nieuwe Band tijdelijke lokalen geplaatst. Deze lokalen worden sinds de start van schooljaar 2012-2013 gebruikt en blijven vooralsnog twee jaar staan.

MFA Midden: het gebouw

Bonnemayer Architecten heeft het ontwerp van MFA Midden gemaakt in samenwerking met het Veldhovense aannemersbedrijf Bouwers met Visie. In dit ontwerp komt een duidelijke visie over het gebouw in zijn omgeving, de functionaliteit voor de gebruikers, de vormgeving, het kleurgebruik en de toegankelijkheid naar voren.
Vormgeving

Het gebouw van MFA Midden staat in een park. De structuur van het park bestaat uit groene rechthoekige ruimtes met hoge bomen er omheen. In de noordelijke ’groene kamer’ komt de nieuwe MFA. Een wandelpromenade loopt midden door de groene kamers van zuid naar noord langs het parkeerterrein en de MFA. Aan de Sterrenlaan heeft het gebouw platte daken. De gevels zijn met lichte steen gemetseld. Dit vormt een mooi contrast met het groen. Haaks hierop staat een ander deel van het gebouw. Dit heeft schuine kappen en wijkt af in kleur en materiaal. Dit deel van het gebouw is ongeveer even hoog als de woningen aan de Van Aelstlaan.

Kleurgebruik
Het lichte bakstenen gedeelte huisvest de onderwijskundige functies en in het deel met de schuine kappen zijn de gemeenschappelijke én zorg- en welzijnsfuncties gehuisvest. Op de eerste verdieping komt de gemeentelijke gymzaal. Deze heeft een witte gevel. Leerlingen kunnen hun cluster herkennen aan de gekleurde kaderramen.

Toegankelijkheid

De heldere structuur van het gebouw en het omliggende terrein met wandelpromenade leidt de bezoeker als vanzelfsprekend naar de entrees. De promenade loopt vanaf de hoofdentree ook door het gebouw heen en doet onderweg nog andere entrees aan. Deze entrees zijn specifiek voor een bepaalde groep gebruikers. Zo wordt de toestroom van mensen zo efficiënt en direct mogelijk verdeeld over het gebouw.

Buitenruimte

Bewoners hebben samen met de gemeente in een werkgroep openbare ruimte voor MFA Midden een inrichtingsplan voor de buitenruimte gemaakt. Nadat de gemeente de kaders voor de openbare ruimte had toegelicht is samen met de werkgroep gekeken naar mogelijke opties. Dit heeft geleid tot een schetsontwerp. Omwonenden hebben vervolgens nog meegedacht en adviezen gegeven. Deze adviezen zijn verwerkt in een definitief ontwerp voor MFA Midden. Het college neemt hier nog een besluit over.

Duurzaamheid

Logo Duurzaam Veldhoven
Bij de ontwikkeling en bouw van de MFA is veel aandacht voor duurzaamheid. De gemeente stelt bij nieuwbouwplannen vooraf ook eisen aan het ontwerp van de gebouwen. Duurzame maatregelen zorgen voor een comfortabel en energiezuinig schoolgebouw met een gezond binnenklimaat. De gemeente kiest voor een zo hoog mogelijke gebruikskwaliteit en tegelijk een zo laag mogelijke milieubelasting. Een goed binnenklimaat in scholen heeft een positief effect op de gezondheid van leerlingen en onderwijzend personeel en op hun leerprestaties en functioneren.

In MFA Midden zorgt een duurzame installatie voor een ‘fris’ binnenklimaat en bij de vormgeving van het gebouw is rekening gehouden met de zoninval.

Gebruikers MFA Midden

Basisschool Eigen Wijs (Veldvest)
Basisschool Eigen Wijs is een fusie van basisschool de Poolster en de Jan Ligthartschool.

Speciaal basis- en voorgezet onderwijs (Veldvest)
De Verrekijker biedt speciaal basisonderwijs aan in MFA Midden. De Prins Willem-Alexander school voegt speciaal onderwijs en speciaal voortgezet onderwijs samen tot één voorziening.

Stimulans Welzijn
In MFA Midden kunnen inwoners van Veldhoven bij Stichting Stimulans binnenlopen voor informatie over welzijn, vluchtelingen- en vrijwilligerswerk.

Nummereen
Nummereen biedt kinderopvang van kinderen tussen nul en dertien jaar. Dit bestaat uit dagopvang voor kinderen tot vier jaar, buitenschoolse opvang, tussenschoolse opvang en jeugdactiviteiten.

Combinatie Jeugdzorg
Het Boddaertcentrum van de Combinatie Jeugdzorg met naschoolse dagbehandeling richt zich op gezinnen met in aanleg normaal begaafde kinderen van 6 tot 12 jaar, waar sprake is van opvoedkundige of ontwikkelingsproblemen. De behandeling duurt gemiddeld 10 maanden in nauwe samenwerking met de ouders.

Centrum Jeugd en Gezin
Het CJG is er voor ouders, verzorgers en jeugd van 0 tot 23 jaar uit Veldhoven. Speciaal voor jongeren is er het Jongerenpunt. Het CJG is er voor alle vragen over opvoeden en opgroeien. In het CJG Veldhoven werken de volgende organisaties samen: Zuidzorg, GGD Brabant-Zuidoost, DommelRegio, MEE en Bureau Jeugdzorg. Er is nauwe samenwerking met onder andere Stimulans, Novadic-Kentron en het Veldhovense onderwijs.
DommelRegio
DommelRegio biedt hulpverleningstrajecten aan op het gebied van:
  • Algemeen Maatschappelijk Werk
  • School Maatschappelijk Werk
  • Schuldhulpverlening
  • Aanpak Huiselijk Geweld
  • Opvoedingsondersteuning
ZuidZorg

ZuidZorg richt een consultatiebureau in dat jeugdgezondheidszorg biedt aan (aanstaande) ouders/verzorgers en hun kind van 0 tot 4 jaar.

GGD Brabant-Zuidoost
GGD Brabant-Zuidoost biedt jeugdgezondheidszorg aan kinderen van 4 tot 19 jaar.
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden