Lees voor

MFA Noord

Een multifunctionele accommodatie (MFA) is een gebouw waar een Brede School in zit.
In een MFA zijn verschillende organisaties gehuisvest die zich richten op onderwijs, zorg, opvang, welzijn en vrije tijd voor kinderen van 0 tot 16 jaar. Het multifunctionele karakter houdt in dat alle organisaties van elkaars ruimte gebruik kunnen maken. Voor ouders is het prettig dat alle organisaties zich op één locatie bevinden. In Veldhoven komen 3 MFA’s.
Voorkant van MFA Noord

MFA Noord

MFA Noord (Smelen 38) is de eerste MFA in Veldhoven. In mei 2012 hebben ongeveer 500 kinderen binnen de MFA hun plek gevonden. Ook maken diverse verenigingen en buurtgroepen gebruik van het wijkcentrum.

MFA Noord: het gebouw

LIAG architecten en bouwadviseurs heeft het ontwerp van MFA Noord gemaakt in samenwerking met Mertens Bouwbedrijf. In dit ontwerp komt een duidelijke visie over de vormgeving, het kleurgebruik en de toegankelijkheid naar voren.
Vormgeving

Het gebouw bestaat uit vijf vleugels rond een dorpsplein als centraal ontmoetingspunt. Het pand heeft hierdoor een abstracte mensvorm met de vleugels als ledematen en hoofd en het dorpsplein als gemeenschappelijk hart. In het dorpsplein ligt een grote trap die ook dienst doet als tribune voor theater en evenementen voor de buurt en gebruikers.

MFA Noord klaslokaal
Kleurgebruik
Het ontwerp van de MFA heeft naast de uitgesproken vormgeving ook een bijzonder kleurenschema. Dit kleurgebruik geeft het gebouw een duidelijke plek in de wijk. De aangebrachte huiskleuren in de gevel worden doorgezet in het interieur zoals bijvoorbeeld in de kozijnen, vloeren en (keuken)kastjes. Hierdoor vindt elke gebruiker zijn eigen identiteit terug. Ook voor de bezoeker is het op deze manier eenvoudig zijn weg te vinden.
Toegankelijkheid

Het gebouw is gericht op ontmoeting en participatie. Het dorpsplein in het midden van het gebouw is een multifunctionele ontmoetingsruimte voor iedereen. Dit verhoogt de participatie van omwonenden en het gebruik van het wijkcentrum. De heuvel die de aula op de eerste verdieping van de MFA verbindt met het buitenterrein kan gebruikt worden als speel-, onderwijsplek of tribune. Op deze manier wordt de MFA zeer benaderbaar en uitnodigend.

Duurzaam gebouw

MFA Noord is een duurzaam gebouw. Bij de bouw zijn onder andere de volgende duurzame maatregelen genomen:
Bovenkant van MFA Noord, artist impression
  • De MFA heeft een groen dak. Dit zorgt voor extra isolatie en houdt het regenwater langer vast.
  • De regen wordt opgevangen en gebruikt om de toiletten door te spoelen.
  • Het gebouw heeft heel veel ramen, waardoor er veel daglicht binnenkomt. Dit is gezond en bespaart energie.
  • De gevel en het dak van het gebouw zijn goed geïsoleerd waardoor het gebouw langzaam afkoelt in de winter en langzaam opwarmt in de zomer.
  • Uit lucht die het gebouw verlaat, wordt warmte teruggewonnen.
Deze maatregelen zorgen voor een comfortabel schoolgebouw met een zeer goed binnenklimaat. Ook bij de ontwikkeling van de nieuwe MFA’s is er veel aandacht voor duurzaamheid.

Gebruikers van MFA Noord

Prins Willem-Alexanderschool voor speciaal onderwijs SO VSO MG

De Prins Willem-Alexanderschool biedt kinderen passend onderwijs in een veilige omgeving. In MFA Noord krijgen kinderen in de leeftijd van 4 tot 14 jaar les.


De Paraplu en Clup Hasta la Pasta

Kinderdagverblijf De Paraplu en buitenschoolse opvang Clup Hasta la Pasta zijn onderdeel van Nummereen Kinderopvang. De opvang is van maandag tot en met vrijdag geopend van 7.30 tot 18.30 uur. De flexopvang is geopend van 6.45 tot 19.15 uur. Nummereen biedt ook peuterprogramma aan in MFA Noord.

ZuidZorg/Jeugdgezondheidszorg

Consultatiebureau ZuidZorg is onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin.Het Centrum voor Jeugd en Gezin is er voor ouders met kinderen van 0 tot 19 jaar. Het consultatiebureau houdt de groei en ontwikkeling van kinderen van 0 tot 4 jaar in de gaten. Ouders kunnen hier terecht met alle vragen over het opgroeien of opvoeden van kinderen.


Stimulans

Het wijkcentrum in MFA Noord is voor alle bewoners en partijen in het noordelijk woongebied: Heikant, De Kelen, De Polders. Activiteiten worden voor, door en met bewoners georganiseerd via Stimulans.

Dick Bruna

Dick Bruna is een openbare basisschool waar alle kinderen welkom zijn. De school stemt nadrukkelijk af op verschillen in aanleg, ontwikkeling, mogelijkheid en behoefte.



Logo's gebruikers MFA Noord

Bekijk ook

  • MFA Midden
  • MFA Zuid
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden