Lees voor

MFA Zuid

Een multifunctionele accommodatie (MFA) is een gebouw waar een Brede School in zit. In een MFA zijn verschillende organisaties gehuisvest die zicht richten op onderwijs, zorg, opvang, welzijn en vrije tijd voor kinderen van 0 tot 16 jaar.

Planning MFA Zuid

MFA Zuid wordt in de tweede helft van 2014 opgeleverd. Voor gebouwd kan worden, moet in maart 2013 eerst de hoogbouw aan het Pastoor Jansenplein gesloopt worden. In april starten de bouwwerkzaamheden.

MFA Zuid impressie

MFA Zuid: het gebouw

Architecten En|En heeft het ontwerp van MFA Zuid gemaakt in samenwerking met hoofdaannemer BAM Utiliteitsbouw uit Eindhoven. In dit ontwerp komt een duidelijke visie over de vormgeving, het kleurgebruik en toegankelijkheid naar voren.

Vormgeving
Het ontwerp van MFA Zuid past binnen de omgeving en bestaat uit verschillende losse gebouwen. Samen vormen ze één compositie, waarin fragmenten te herkennen zijn van een traditioneel oud schoolgebouw, een klokkentoren en de traditionele fabriekjes zoals die ooit aan de Dorpsstraat stonden. Sommige gevels zijn rustig van opzet, andere meer uitbundig, maar overal in samenhang met elkaar. Hierdoor ontstaat een opvallend, maar ook tijdloos beeld. In MFA Zuid komt ook een gemeentelijke gymzaal.
Kleurgebruik
De buitenzijde van het gebouw bestaat uit roodbruin metselwerk met grote raampartijen met witte kozijnen. De verschillende gebouwen hebben kleurrijke, houten entrees met trappen. De vormgeving in de gebouwen heeft een rustige basis met expressieve toevoegingen die verschillen per gebruikersgroep. Baby's, peuters en kleuters beleven een ruimte namelijk anders dan jonge kinderen of bijna-pubers. Zo zijn de gebouwen herkenbaar en aansprekend voor alle kinderen.

Toegankelijkheid

De hoofdentree van de MFA ligt aan het toekomstige wijkparkje met grote lindebomen. Deze entree is gunstig centraal gelegen, vlak bij de nieuwe parkeerplaats en de overige gebruikers aan het Pastoor Jansenplein. Ook krijgt het gebouw een entree 'de achterum' gelegen aan het nieuwe voetpad richting winkelstraat. Verder heeft iedere vleugel een directe entree vanaf buiten. Al deze entrees helpen om de verschillende vervoerstromen te scheiden. Zo worden de kleintjes bijvoorbeeld niet omver gelopen door de oudere kinderen. Korte looplijnen en een slimme ordening en ruimtedeling stimuleren een optimale samenwerking binnen het gebouw.

Buitenruimte

Bewoners hebben samen met de gemeente in een werkgroep openbare ruimte voor MFA Zuid een inrichtingsplan voor de buitenruimte gemaakt. Nadat de gemeente de kaders voor de openbare ruimte had toegelicht is samen met de werkgroep gekeken naar mogelijke opties. Dit heeft geleid tot een schetsontwerp. Omwonenden hebben vervolgens nog meegedacht en adviezen gegeven. De uitwerking van de op- en aanmerkingen op het schetsontwerp volgt nog. Vervolgens neemt het college hier nog een besluit over.

Duurzaam Veldhoven

Duurzaamheid

Bij de ontwikkeling en bouw van de MFA is veel aandacht voor duurzaamheid. Duurzame maatregelen zorgen voor een comfortabel en energiezuinig schoolgebouw met een gezond binnenklimaat. De gemeente kiest voor een zo hoog mogelijke gebruikskwaliteit en tegelijk een zo laag mogelijke milieubelasting. Een goed binnenklimaat in scholen heeft een positief effect op de gezondheid van leerlingen en onderwijzend personeel en op hun leerprestaties en functioneren.


Bij de bouw van MFA Zuid worden de volgende duurzame maatregelen genomen:

  • Panelen op de sheddaken zetten zonlicht om in energie.Waar mogelijk zorgen groene daken voor extra isolatie en houden het regenwater langer vast.
  • Zonnecollectoren gebruiken de warmte van de zon om het douchewater voor de gymzaal te verwarmen.
  • Uit lucht die het gebouw verlaat, wordt warmte teruggewonnen.
  • In de klokkentoren worden voorzieningen voor vleermuizen getroffen.

Gebruikers MFA Zuid

Basisschool Op Dreef (Veldvest)

Op Dreef is een basisschool waar samen spelen, samen werken en samen leren centraal staan.

Korein Kinderplein BV

Korein Kinderplein biedt kinderdagopvang, peuterprogramma en buitenschoolse opvang. Dit alles in nauwe samenwerking en afstemming met het onderwijs.

Logopedistenpraktijk Van den Heuvel

Bij de logopedistenpraktijk van den Heuvel wordt vanuit een persoonlijke sfeer vraaggericht gewerkt.

  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden